Адвокат Марковски: Да остане жив или да фалира – всеки си избира едното

Адвокат Марковски: Да остане жив или да фалира – всеки си избира едното За извънредното положение в страната трябва да знаем, че то е задължително, че не бива да се плашим и какво да правим.

Необходимо е, защото имаме нападение на тежка болест, която е много опасна. Врагът не е пред портата, той е в къщата.

Затова реакцията на правителството е съвсем разумна и необходима.

Извънредното положение е ограничаване на права на граждани в рамките на разумното, основно засяга придвижването на хората. Но е необходимо, разумно и задължително. Това коментира в ефира на Нова тв адвокат Марин Марковски.

Като се обяви извънредно положение правителстовото може да реагира бързо в съответствие с положението, което се е създало. Така че то е необходимо, защото е обществено лекарство, което трябва да приемаме с одобрение.

Между това да останем живи или да фалираме – всички ще си изберем едното, нали така, коментира Марковски.

За да се ограничи опасността за разпространяването на заразата и може и у нас да не стане като в Италия, най-сигурното нещо е ограничаването на онези, за които има съмнение, че сса болни. Тоест гарантиране изпълнението на карантината. Това е много сериозно средство в борбата с вируса. То друго няма какво да се напарви, поне за сега. Така че когато бъде установено, че гражданин, който е поставен под карантина, нарушава карантината, трябва да има наказателна отговорност, включително и лишаване от свобода. Сега има един текст, според който се предвижда наказание до 1 година. Законът е изключително мек. Този, който нарушава карантината, може да посее смърт. Затова трябва да има сериозни санкции.

Това коментира адвокат Марин Марковски в ефира на Нова тв.

Според мен санкцията за хора, които нарушават карантината, трябва да е до 5 години лишаване от свобода. Това ще подейства възпиращо на хората, смята той.

Ако се приеме тази санкция, ще се счита, че престъплението е тежко. И тогава според Закона за МВР полицията може да предотвратява престъпления, може да контролира да не се извършват престъпления, посочи той.

В Наказателния кодекс има един тект „който умишлено зарази другиго с венерическа болест“. Извинявайте, ама гонореята е много по-лека от коронавируса. Има ужасни хора на този свят, които умишлено заразяват с коронавирус. Трябва да има санкция за този, който е болен и се отнася безотговорно към здравето на другите, коментира Марковски. / Petel.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.