БАИ очаква рекордни инвестиции през следващата година!

БАИ очаква рекордни инвестиции през следващата година! До ноември 2016 г. Българската агенция за инвестиции (БАИ) е сертифицирала 18 проекта на стойност 297,4 млн. лв. и се очаква да се открият 4044 нови работни места.

Сред фирмите, чиито проекти сме сертифицирали, са “Интегрейтид Микроелектроникс България” ЕООД, “Кока Кола Хеленик Бизнес Сървисис Организейшън” ЕООД, “Луфтханза Техник” и други. Това обяви изпълнителният директор на БАИ Стамен Янев по време на пресконференция в Правец, цитиран от Investitor.bg. По думите му през миналата година по същото време е имало по-малко проекти – общо 12 на стойност малко над 200 млн. лв.

Прогнозата за 2017 г. е, че агенцията ще успее да сертифицира над 20 проекта за над 400 млн. лв. Предвижда се това да спомогне за разкриването на над 6 хил. работни места.

Според Янев има седем приоритетни сектора, към които инвеститорите насочват инвестициите си, а именно – компютърна и комуникационна техника, електрически съоръжения, машини и оборудване, текстил и облекло, химични продукти, изделия от каучук, пластмаси и други неметални минерални суровини и хранителни продукти.

“Стремим се да привличаме инвестиции, насочени към иновациите и производство на продукти, разпознаваеми в световен машаб и които биха ни дали предимство на конкурентно ниво. Сертифицираните до момента проекти са именно в споменатите вече 7 сектора“, допълни изпълнителният директор на БАИ.

Потенциални проекти
Проектите в предварителна фаза са 28 на обща стойност над 450 млн. лв., стана ясно още по време на пресконференцията. Всички те са заявени с апликационна форма. Потенциалните инвеститори обаче разглеждат и други страни като опция за капиталовложения. Най-големи конкуренти са Румъния, Сърбия и някои държави от Централна и Източна Европа като Словакия и Полша.

„Надяваме се да задържим тези проекти, но бавната администрация продължава да е голям проблем пред чуждестранните инвеститори. Липсата на подготвени кадри също е сериозна пречка. Ще направим всичко по силите си да сертифицираме потенциалните проектни предложения до края на декември, а каквото не успеем, ще бъде включено в плана за 2017 г. Това ще отвори допълнително над 5 хил. работни места“, обясни Стамен Янев. Той допълни, че топ 3 на приоритетните сектори за България са автомобилната индустрия, логистиката и аутсорсинг и IT браншът.

Янев добави, че част от усилията на БАИ са насочени и към изграждане на регионални складови бази, които да подпомагат малките и средни предприятия и да допринесат за окрупняване на бизнеса. „Например, една малка фирма невинаги може да поеме транспортни разходи по продажба на продукта си и с това да успее да се разрасне. Когато няколко фирми се обединят, могат да поделят разходите за помещения, транспорт и други. Вече има два инвеститора с два такива проекта, но все още сме на етап разговори“, поясни Стамен Янев.

За успешен регионален проект от БАИ посочиха “Язаки“. Компанията е избрала България за своето последващо разширяване и по-конкретно Димитровград. Общо 3500 нови работници работят по проекта на „Язаки“ за окабеляването на „Мерцедес“. Причината да спечелим този проект беше, че местната власт успя в много кратки срокове да осигури разрешителното за строеж, което значително улесни процедурата и успяхме да убедим инвеститора, че страната ни е добро място за инвестиции, обясниха от БАИ.

Според Янев агенцията има добра комуникация с част от местната власт. „Догодина ще сме фокусирани върху изграждане на по-добри връзки с общините. Ще им помагаме на експертно ниво, дипломация и протокол. Едва 4-5 общини имаха приета наредба за насърчаване на инвестициите през миналата година. Сега 1/3 имат такъв тип нормативен документ“, коментира той.

Теодора Ставрева, директор “Международни икономически отношения” в БАИ, добави, че през тази година е изпратено писмо до всики областни управители, с което са били поканени да изложат пред БАИ всички силни страни на общината, в която работят. „Целта е инвеститорите да могат да се информират лесно къде е най-подходящото място да започнат бизнеса си”.

В началото на годината ще бъде готов общински инвестиционен каталог, съдържащ актуални инвестиционни проекти и всички положителни аспекти на даден регион, допълни Ставрева.

Инвеститорите все повече излизат от София. За пример бяха посочени Пловдив и Шумен.

„За Шумен вече има няколко заявления за производствени инвеститори. Това е целта ни и за други региони, защото производствените инвестиции ни правят по-конкурентни на световния пазар. Иновациите тук са ключовият фактор. IT фирмата е много по-мобилна от една производствена база. Иновациите остават в България, ядрото, което развива иновациите, е тук и повишава конкурентоспособността на страната. Увеличават се разработките на нови продукти, а квалифицираните кадри са стимулирани да останат тук“, обясни шефът на БАИ.

Относно влиянието на политическата обстановка върху инвестициите той беше категоричен, че все още няма негативи. „След 10 дни ще имаме среща с американска компания, с която преговаряме от 9 месеца. Предполагам, че тогава ще ни бъде зададен въпросът за данъчната система в България, но категорично досега няма отказал се инвеститор заради влошената политическа обстановка в България“, добави той.
Източник: blitz.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.