Бивш социален министър: Ще има проблем с пенсиите през следващите години

Бивш социален министър: Ще има проблем с пенсиите през следващите години

Бившият социален министър Лидия Шулева направи своята прогноза за размера на пенсиите на българите през следващите години и получаването на пари от частните пенсионни фондове.

„Проблеми и трудности, разбира се, ще има.

Най-вече поради факта, че предвижданията, че 20 години ще бъдат относително достатъчни, за да се получи една добра втора пенсия, най-вероятно няма да се окажат правилни.

Не случайно 40 години е срокът, в който трябва да се трупат вноски, за да може във втория стълб да има пари“, коментира тя.

Пред БНТ Шулева каза, че тепърва ще се обсъждат различни варианти какво точно да се промени в социалната система.

efekt 2

Според икономиста Лъчезар Богданов проблемът е доста дълбок и е заложен от много време.

„В старта на капиталонатрупващия модел за допълнителното осигуряване, вноските в началото не бяха дори 5%. Минималните доходи и голяма част от заплатите, особено за хората с ниски доходи, бяха изключително ниски.

И имаме случаи, в които имаме вноски по 3,4 лева на месец. Очевидно това не е достатъчно и няма как да работи модел при толкова ниски вноски за пенсии“, обясни експертът.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.