Бойко, цената на горивата у нас реално трябва да е около 1.20 лв за литър!

Бойко, цената на горивата у нас реално трябва да е около 1.20 лв за литър!
Цената на петрола се срина тази сутрин до 31 долара за барел.

Така цените на петрола отбелязаха най-големия си спад от 1991 г. насам, след като Саудитска Арабия започна ценова война с Русия, като намали продажните цени и се закани да освободи своите досега задържани запаси на пазара, разклатен от намаляващото търсене заради епидемията от новия коронавирус, съобщи Ройтерс.

При това положение цените на горивата у нас трябва да са около 1.20 лв. за литър, но спекулантите си правят оглушки.

Цената на петрола падна под нивата си от 1991 година с почти 37%, но не и горивата в България. Няма значение, че докато петрола струваше 96$ за барел по родните бензиностанции цената на горивата беше 2.33 лева за литър.

Почти два месеца петрола в целият свят се продава на цени под 50$, но и това няма значение за родната рафинерия, защото цената въпреки буквално сриване на цените на петрола в България падат с дни и то със стотинки.

В момента цената на петрола вече е почти символична, естествено вместо в България горивата навсякъде да струват максимум 1.20 лева за литър, те са 2.22 лева, сега трябва и да научим:

Държавата къде е?
Гешев къде е ?
Кой ни ограбва с 1 лева на литър?

Днес цената на сорта Брент спадна с с 31,5%, или с 14,25 долара, до 31,02 долара за барел. Това е най-големият спад като процент от цената от 17 януари 1991 г. при началото на войната в Персийския залив, както и най-ниската цена от 12 февруари 2016 г.

efekt 2

Към 1,14 часа по Гринуич цената на сорта Брент беше 32,61 долара.

Западнотексаският сорт петрол поевтиня с 27,4%,, или с 11,28 долара, до 30 долара за барел. Това също е най-големият спад от войната в Персийския залив и най-ниската му цена от 22 февруари 1991 г. Към същия час сортът се търгуваше на нива от 32,61 долара.

Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, се опитва да накаже Русия, втория най-голям производител в света, за това, че в петък не се съгласи на намалението на производството, което предложиха страните от ОПЕК.

ОПЕК и други производители искаха да наложат ограниченията върху производството, за да стабилизират падащите цени в резултат на последствията от епидемията от новия коронавирус.

Основни банки като Morgan Stanley и Goldman Sachs намалиха прогнозите си за растеж на търсенето, като Morgan Stanley прогнозира, че Китай ще има нулев ръст на търсенето през 2020 г. Goldman вижда свиване от 150 000 барела на ден в глобалното търсене.

Loading...

Goldman Sachs намали прогнозата си за Brent до 30 долара за второто и третото тримесечие на 2020 г. / източник

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.