Браво, ГЕРБ! Дълбоко замразено свинско на цена 15 лева килограма ядем за Коледа и Нова година

Браво, ГЕРБ! Дълбоко замразено свинско на цена 15 лева килограма ядем за Коледа и Нова годинаЯдем дълбоко замразено свинско месо от резервите на Европа за Коледа и Нова година.

По магазините у нас масово се предлага замразено свинско месо от резервите на Европа. Търговците обаче често го пласират като прясно, съобщава БНТ. За това предупреждават управители на свинекомплекси в Русенско.

Заради епидемията от африканска чума по свинете се отчита над 20% спад на производството на българско прясно месо.

В страната бяха унищожени над 130 000 прасета заради болестта – тяхното месо е било предназначено предимно за прясна консумация.

Производителите твърдят, че в момента търговците компенсират недостига на наше свинско месо с нискокачествени продукти от резервите на Испания, Унгария, Франция и Германия.

Те посочват, че световните икономики имат складове, които съхраняват меса за трудни времената, за да могат да поддържат добра цена. Именно в ситуации като настоящата тези складове започват да зареждат засегнатите пазари. Това са меса, които са замразени и никой не може да каже колко са стояли, обясняват производителите. В редица магазини в цялата страна се отчита спад в продажбите на свинско месо.

Поради тази причина някои от тях изобщо отказват да зареждат. Но пък цените с наближаването на празниците растат.

От началото на годината БАБХ е извършила над 1000 проверки в хранителни магазини в страната и въпреки че не са били установени нарушени, от Агенцията напомнят на потребителите да следят етикетите – именно там е указано какъв е произходът на месото. / informiran

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.