Брекзит удари българските работници на Острова

Брекзит удари българските работници на Острова

Отчетен е 70% спад в броя на българите и поляците, които са потърсили работа в Англия след Брекзит, сочи статистика на британската компания за набиране на работници Фрютфул джобс, цитирана от “Монитор”.

 Компанията отбелязва, че по принцип по това време на годината има спад, защото е краят на сезона, но обикновено той не подминава 35%.

Главната причина за рекордния отлив е рязкото падане на паунда и следователно загубите, които работниците търпят при превалутиране в левове.

Минималното заплащане на земеделец там е 7.20 паунда на час, което прави около 16 лв. според курса днес.

Но само преди месеци те получаваха приблизително с 2 лв. повече. На второ място нашенците са отблъснати от ксенофобски прояви и се страхуват от антимигрантските настроения, обзели Великобритания след Брекзит.

Всяка година над 80 000 сезонни работници от цяла Европа ходят във Великобритания за събирането на реколтата с цел да припечелят.

Според фермери загубата на такава работна ръка значително застрашава селското стопанство в страната, което е 7% от износа й. То генерира 108 милиарда паунда годишно.

Две от водещите компании за набиране на работна ръка от Източна Европа се оплакват, че последните два месеца не са успели да намерят хора за 600 позиции, а преди дори са можели да подбират.

По думите им този сектор ще бъде един от най-засегнатите от референдума, а следващият сезон се очертава като бедствие.

Според агенцията британците почти не проявяват интерес към земеделието. Затова Съюзът на фермерите призова правителството да вземе мерки срещу надигащата се тенденция.

Loading...

То от своя страна отговори, че ще разгледа идеята за временни разрешения за работа в бъдеще и ще се стреми да защити земеделските производители при излизането на Великобритания от ЕС и най-вече, че ще се опита да подобри перспективите за работа на британците. / Блиц

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.