От какво ще трябва да се лишат българите на Острова, ако има брекзит?

От какво ще трябва да се лишат българите на Острова, ако има брекзит? Европейският съюз е на прага на едно от най-сериозните си изпитания. В четвъртък гражданите на Великобритания ще решат в референдум дали страната да остане в съюза.

Дни преди вота в Лондон са специалните пратеници на bTV Иван Георгиев и Борис Пинтев.

В четвъртък гласоподавателите във Великобритания, тоест – хората с право на глас в Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирлания, ще трябва да отговорят на въпроса: Да остане ли Великобритания член на ЕС?

Ако мнозинството от подадените гласове е против оставане в Съюза, със сигурност ще станем свидетелите на една от най-сериозните политически, а може би и икономически кризи в Европейския съюз от създаването му през 1993 година досега.

Под различни форми това решение ще засегне всички граждани на ЕС, разбира се, но със сигурност едни от най-засегнатите ще бъдат нашите сънародници, които живеят или планират да живеят и работят във Великобритания.

Екипът на bTV отиде до един от населените с българи крайни квартали на Лондон в търсене на въпроса от какво ще трябва да се лишат нашенците на Острова.

Изненадващо или не съвсем, жителите на източния лондонски квартал “Баркинг” са пробуждани от аромата на прясно изпечена българска баница.

Петя Междуречка е един от най-уважаваните учители по френски език в Югозападна България. Преди 13 години обаче решава да започне от начало и пристига в Лондон, където работи всичко, докато не отваря първата си пекарна за български банички.

В началото българите в Лондон чакат с часове за баничките на Петя, а днес тя има верига от 5 заведения и никой не чака на опашка. Всички обаче очакват референдума и ефектите от него.

„Защо сега? Мисля, че всичко е свързано с някакви политически, популистки намерения. На 1 януари 2007 година, когато отвориха вратите за България и Румъния, очакваха едва ли не самолети и пълчища от българи и румънци да се стоварят – нещо, което изобщо не се случи, но те винаги са си имали отрицателно отношение, особено към нас”, коментира Петя Междуречка.

Нашенците очевидно не са впечатлени. Не губят желание за работа на Острова, а и апетит – показателно е, че можете да си купите ракия в Северен Лондон за 10 лири литъра, а ако ви се хапва истинска българска пача, в интернет можете да си поръчате замразени свински крачета, които ще ви бъдат доставени във всяка точка на Великобритания. Референдумът обаче може да промени това.

„Стоките ще поскъпнат, естествено, като има вносни мита. За някаква част от българите, може би ще станат по-недостъпни българските стоки”, казва Петя.

Освен върху трапезата, евентуално излизане от ЕС би се отразило и на заетостта на българите – очаква се въвеждане на допълнителни изисквания при издаването на разрешителни за работа например.

„Сега в момента, дори да се проведат такива допълнителни изисквания, мисля, че за който е от доста време тук, не би трябвало да бъде проблем, понеже не смятам, че процедурата би била много по-различна от тази, която беше преди 2-3 години”, посочва Жени Георгиева, служител.

„Казват, че тази група, които са за излизането на Великобритания от ЕС, са по-организирани гласоподаватели. От тази гледна точка те очакват този вот да надделее. Но не знам, аз мисля, че здравият разум ще надделее”, убедена е Петя.
Източник: nakratko.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.