Бюджетът ще е реален, ако не се краде, пари ще има за всички

Бюджетът ще е реален, ако не се краде, пари ще има за всички
Никой пенсионер няма да получи по-малко пари от това, което получава сега, а някои ще получат и повече.

Тези пенсионери, които получават минимална пенсия, де факто сега взимат 420 лв – 300 лева плюс 120 добавки.

От януари остава добавката от 50 лева и те ще вземат също 420 лева, тъй като след преизчислението минималната пенсия става 370 лева.

Някои пенсионери ще получат и повече, защото ще се преизчисляват пенсиите им на база по-висок коефициент на тежест за една година трудов стаж – от 1,2, той става 1,35, а тенденцията е до 2024 година да стане 1,5. Това заяви икономистът Мика Зайкова в „Още от деня“ по БНТ.

Освен това дотук няма да спрем. Работата е там, че пенсионната система е жестоко дебалансирана и тя е дебалансирана от факта, че по времето, когато беше коалицията на ГЕРБ заедно с патриотите, тогава се взе едно идиотско решение, и от 2 милиона и 44 хиляди пенсионери, 1 милион и 50 хиляди вземат минимална пенсия.

Това са хора с различен принос и тъй като приносът им е различен, решихме, че първият стълб трябва леко да го поправим, допълни Мика Зайкова.

Пожелавам на новите депутати да се захващат отначало яко за работа и да не забравят какво пише на входа на парламента: Съединението прави силата. Значи, трябва да намерим общи точки, за да решим проблемите.

Преговорите, които водихме сега в продължение на една седмица, с колегите от БСП, от Демократична България и с хората на Кирил Петков, ми дадоха един такъв оптимизъм, защото хората търсеха наистина пресечните точки, за да можем наистина да решим проблемите. България повече не може да бъде без правителство, това е пълен абсурд.

Казвам Ви съвсем честно, значи всеки един от нас каза какво мисли за отделните групи и кои са приоритетите му, след което си дадохме почивка, и седнахме и се събрахме тези, които мислим еднакво.

Тези, които искаха допълнителен анализ и допълнително разискване на теми, решихме да ги направим през първите три месеца на другата година, от януари да се направят блиц анализи на по-важни неща, за които не можахме да стигнем до консенсус. Той обаче не беше такъв, който е непреодолим.

Разбирате ли, например колегите от БСП държаха изключително много на социалната политика, както и аз. След техните предложения за едни по-големи социални придобивки и работна заплата, както и в другите елементи на социалната политика, се пошегувах с госпожа Масларова и всички го чуха, които гледаха, казах й: трябва бюджет на САЩ, за да се осъществи.

Но така или иначе, предложенията, смея да твърдя, се бяха разделили и се обсъдиха. Искрено се надявам, че кабинетът ще има четиригодишен мандат.

За икономика, финанси и бюджет, подписахме общо протокол на това, което искаме да направим и на базата на тези протоколи да се състави коалиционно споразумение, допълни Зайкова.

Що се отнася до бюджета, има специалисти и ако правителството предложи нещо, което не е добре, ще го коригира бюджета. ГЕРБ и ДПС имат специалисти и аз разчитам на техния разум, че ще преценят съвсем коректно това, което се предлага, или поне, ако те имат нещо против, ще бъдат достатъчно аргументирани. Познавам ги колегите, и от ГЕРБ, и от ДПС. Това са хора, които са специалисти.

Мислите ли, че един Хасан Адемов ще изкриви социалната политика? Бюджетът трябва да е реален, което означава, че разполагаме с такива средства, и ефективен.

Тоест, да не се краде, защото приоритет е борбата със сивата икономика, ако успеем с мерките, които сме предвидили, за да свием сивата икономика, не казвам, че ще я унищожим веднага, но в рамките на четири години тя може да слезе на ниски нива.

Ако успеем, ще има пари за всичко и за всички. Това, което предвиждаме, е повече да няма корупция и да свием сивата икономика за четири години, каза още Мика Зайкова.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.