ВВС с тъжен репортаж за страната ни: България на ръба на скалата

ВВС с тъжен репортаж за страната ни: България на ръба на скалата
България има в момента най-бързо намаляващото население в света, пише ВВС

Страната вече е изгубила една пета от хората си от 1990 г. насам.

Но какво означава това за тези, които остават? Британската медия ще излъчи днес репортажа, озаглавен „България на ръба на скалата“, в който фокус е обезлюдяването на българските села.

Журналистката Рут Алекзандър е посетила много села в България, които от десетилетия се обезлюдяват. Тя припомня, че през 1989 г. населението на България е било почти 9 милиона, днес е малко над 7 милиона, а прогнозата за 2050 г. е 5,5 милиона.

Дълбоко в българската провинция, в западната област Перник, срещнах Стоян Евтимов, пише Рут Алекзандър. Той носи традиционна вълнена риза, но не това го прави толкова особен. А по-скоро факта, че е на трийсет и нещо, а още живее на село.

„Всичките ми приятели, с които израснах, напуснаха много отдавна“, казва той. Като много други млади българи, те се преместили в градове или столицата в търсене на работа.

Стоян счита, че самият той е късметлия да има работа в планинското село Пещера. Той ръководи местна фолклорна група и организира годишни музикални фестивали. Въпреки това, той намира живота си там недостатъчно пълноценен.

„Невъзможно е да намеря някоя, за която да се оженя, тук на село, нито в околните села. Просто защото няма млади хора. Единственият ми шанс за това е да открия някоя в града“, казва той. „Ще бъде много трудно и тъжно за мен да напусна селото, но все някога ще трябва да го направя.“

Българските села губят хора от десетилетия. Когато комунистите дошли на власт след Втората световна война, те въвели колективното земеделство и много бивши фермери започнали работа във фабриките и заводите. След краха на комунизма през 1989 г., ТКЗС-тата били разбити, което увеличило миграцията от селата към градовете.

А много хора не спирали дотук, а продължили в търсене на работа в чужбина. През 1989 г. почти 9 милиона души живеели в България. Сега са малко над 7.

Loading...

До 2050 г. се очаква цифрата вече да е 5,5 милиона. До края на века се предвижда да е половината на сегашното население, пише ВВС. / blitz.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.