Внимавайте с яденето на колбаси – има големи рискове

Внимавайте с яденето на колбаси - има големи рискове
Консумацията на шунка, салами и пушено месо най-малко 4 пъти седмично може да увеличи симптомите на астма, сочат резултатите от изследване на учени от френския Национален институт по здравеопазване и медицински изследвания, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

„Голямата консумация на колбаси е директно свързана с повече симптоми на астма, като рискът е увеличен със 76 процента за най-големите консуматори“, заяви ръководителката на изследването Чжън Ли.

Колбасите съдържат нитрити, които улесняват съхраняването им и им придават розов цвят.

Подозира се, че съставката играе роля за някои видове рак и за възпаления на респираторните пътища.

За да проучат влиянието на колбасите върху астмата, учените следили 7 години здравословното състояние на близо 1000 души, сред които около 400 астматици.

Участниците били разделени на три групи в зависимост от конксумацията им на колбаси – малка (по-малко от една порция седмично), средна (2,5 порции седмично) и голяма (над 4 порции седмично).

Участниците били интервюирани между 2011 г. и 2013 г., за да се разбере дали са имали симптоми на астма от включването в изследването през периода 2003-2007 г.

Средно 20 на сто изтъкнали, че симптомите се увеличили, като процентното съотношение варирало между 14 на сто за малките консуматори и 22 на сто за големите.

Като взели под внимание 9 фактори, които могат да предизвикат объркване, сред които възраст, тютюнопушене, физическа активност, пол, учените заключили, че консумиращите най-много шунка и салами са със 76 на сто по-голям риск от поява на симптоми на астма в сравнение с онези, които консумират по-малко колбаси.

Loading...

Изненадващо е, че голямата консумация на колбаси е свързана с поява на симптоми от астматичен тип у хора, които не са засегнати от астма.
Източник: blitz.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.