ГЕРБ ни готвят нещо стращно: Тайно се подготвя ударно поскъпване на тока

ГЕРБ ни готвят нещо стращно: Тайно се подготвя ударно поскъпване на тока

Властта подготвя драстично поскъпване на тока от 1 юли. Новата цена на електричеството ще се пази до последно в тайна.

Лидерът на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова прогнозира поскъпване на тока за крайните потребители от 1 до 7 лв. на мегаватчас от 1 юли.

Причината според нея е в десетки милиони лева държавна помощ към 30 частни фирми за покриване на техни непреки разходи за парникови емисии.

Манолова твърди, че държавната помощ ще бъде калкулирана в цената на тока и уредена с промени в Закона за климата, внесени в парламента от правителството.

По думите на Манолова дали държавната помощ ще оскъпи тока с 1, 3 или 7 лева на мегаватчас ще зависи от периода, за който тя се предоставя, и от това дали тя ще е 200 милиона лева годишно, каквато сума била записана в първоначално в промените в Закона за климата или 33 милиона лева след промени в законопроекта, направени между първо и второ четене от двама депутати.

efekt 2

Пари в енергийния регулатор за покриване на държавната помощ няма и затова тя ще бъде платена от хората, като не е ясно за какво фирмите ще ползват парите, коментира лидерът на „Изправи се.БГ“.„За луксозни разходи, за автомобили, да си повишат възнагражденията или за каквото преценят за нужно“.

Според Манолова е скандално, че промените в Закона за климата са били обсъждани с бизнеса, но не и с потребителски организации. Тя настоя:

„Правителството, което внася този законопроект, да бъде достатъчно честно и откровено с българските граждани да ги информира какво повишаване на цената на електрическата енергия предстои“. / informiran

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.