Доходите в България се увеличават, а евтината работна ръка остава във времената на кризата

Доходите в България се увеличават, а евтината работна ръка остава във времената на кризата

Ще стимулира ли освобождаването от данък върху доходите младите хора да остават в България вместо да емигрират?

Подобна мярка беше въведена в Полша в началото на август, като от нея могат да се възползват повече от 2 милиона души до 26-годишна възраст.

Икономистите в България обаче споделят различни мнения за ефекта от подобно данъчно облекчение у нас.

Дали да емигрират или да останат в България? Промяната в нагласите на младите беше голямата изненада в изследване от началото на годината. 61% от тях не смятат да напускат родината си и едва 4 на сто имат силно желание да заминат за чужбина. Наша анкета пък показа, че данъчните облекчения не биха променили решението им.

10% данък за всички у нас. Различни данъчни ставки според доходите в Полша – от 18 до 32% за хората с най-високи доходи. Разликата в облагането води до разлики и в резултата при освобождаване от задължението към хазната.

Лъчезар Богданов, Институт за пазарна икономика: Това, което се направи в Полша, е по-скоро някакъв особен микс от особен вид леко несъвместими популистки обещания.
Любослав Костов, КНСБ: Това е една мярка, която говори за конкретна икономическа политика и се цели да стумулира освен намаляването на емиграцията в Полша, така и вътрешното потребление.

1,5 милиарда лева ще струва подобна мярка на България, изчисляват от КНСБ. Спорно остава кой ще икономиса накрая – дали работодателите, намалявайки заплатите на младежите до 26 години, или пък те самите, ако данъкът остане в техния джоб?

Лъчезар Богданов, Институт за пазарна иконимика: Във всяка една от годините, в последните 4 години имаме над 10% увеличаване на средните възнаграждения. Това не е променило коренно миграционната тенденция.

Любослав Костов, КНСБ: Намаляване на бедността, намаляване на неравенствата – това трябва да бъде приоритет. Да не говорим за всички тези показатели, по които сме на последно място в целия ЕС.

Доходите в България се увеличават, а евтината работна ръка остава във времената на кризата, категорични са икономистите. Догонването на заплатите в други европейски държави обаче зависи и от производството на по-скъпоструващи стоки у нас и износа им на други пазари. / БНТ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.