Доц. д-р. Атанас Мангъров: Пикът ще дойде след 3-4 седмици. Кога ще си тръгне не може да ви каже никой

„След около 3 – 4 седмици ще бъде пикът на коронавируса в България, според мен“.

Това заяви пред Нова телевизия доц. д-р Атанас Мангъров.

Вирусът се отделя от болните около 30 дни, обясни той.

„Най-вероятно пикът на заразата ще бъде след 2-3 седмици. Кога ще си тръгне не може да ви каже никой. Хората предполагат, че това ще стане със затоплянето на времето. Епидемиологията на това заболяване е същата, като тази на грипа.

През лятото няма грип, не защото е топло, а защото хората излизат навън и спират да си контактуват от много близо един с друг“. Това каза доц. д-р Атанас Мангъров в студиото на „Събуди се“ по NOVA.

„Хората трябва да изпълняват стриктно разпорежданията на Националния кризисен щаб. Великобритания казва, че за да има реални резултати от такава карантина тя трябва да продължи 1 година. Аз не виждам страна от света, която да може да си позволи това“, добави Мангъров.

Той обясни, че вирусът се отделя от болните 4-5 дни преди да се проявят клиничните симптоми и около 20-30 дни след началото им.

„Ако човек е прекарал коронавирус, той образува антитела и няма да го изкара пак. Това е инфекциозно заболяване. Ако се появи друг щам, който има други характеристики е възможно антителата да не му действат.

Всяка година имаме епидемия от грип, защото те са много изменчиви. Всяка година те са еднакви, но с много малки разлики“, обясни Мангъров.

„Правенето на ваксината срещу коронавируса не е проблем. Такъв е въвеждането и в експлоатация. За да стане това реалност е нужно тя да бъде изпитана.

Това нещата, които отнемат години. Най-вероятно вече има направена ваксина, но тя не е тествана“, добави той.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.