Държавата е абдикирала от всичко

Държавата е абдикирала от всичко

Контролът на държавата е никакъв – както в случая с 16-те милиарда несъбрано ДДС, така и в случаите с разкриването на нови болници, така и в случаите с трупането на дългове на болниците, които държавата управлява.

Това заяви пред Фрог нюз д-р Мими Виткова, бивш здравен министър.

В здравния сектор държавата е абдикирала въпреки написаното в Конституцията, че тя носи отговорност за гражданите.

Обществените болници имат около 500 млн. натрупани задължения. Как се случи това? Защо? Ако се окаже, че задълженията са от реално извършена дейност, значи, че парите не достигат и трябва да намерим решение на този проблем.

Ако се окаже, че са сключени неизгодни договори и че управлението е лошо, възниква въпросът какви управленци слагаме.

Държавата я няма – нито по отношение на нейните контролни функции, нито по отношение на това, че разкриваме всеки ден нови и нови болници. В същото време твърдим, че по европейските критерии те са повече. Паралелно започваме да закриваме действащи болници, включително областните.

В моя роден град Видин болницата ще чества 150 години съществуване. Тя е създадена по време на турското робство. Излиза, че турската империя е създавала болници, но европейска България ще ги закрива. Къде е държавата ни?

Трагедията е, че имаме политици, но нямаме държавници. Думата политик стана мръсна дума. Това са големите проблеми. / Фрог нюз

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.