Европарламентът подкрепи Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС

Лаура Кьовеши с второ обвинение за натиск и фабрикуване на доказателства Ръководството на Европейския парламент е решило да потвърди предпочитанието си румънката Лаура Кьовеши да бъде назначена за главен прокурор на ЕС

Това съобщава БТА, като се позовава на източници от ЕП.

Конференцията на председателите на Европарламента подкрепи решението на две парламентарни комисии да поставят Кьовеши начело на списъка си и определи трима евродепутати, които да преговарят с държавите членки за крайния избор.

Европейската главна прокуратура ще се занимава с престъпления, свързани с бюджета на ЕС, като корупция и пране на пари.

На основата на вчерашното решение въпросът няма да бъде подлаган на гласуване в пленарната зала на Европарламента следващата седмица в Страсбург, а направо ще се пристъпи към преговори с държавите членки.

Миналия месец правителствата на ЕС подкрепиха френския кандидат за поста Жан-Франсоа Бонер.

Ако Съветът и Европейският парламент бяха стигнали до единодушие, избраният от тях кандидат можеше направо да бъде назначен. След като мненията се разминават, започват преговори.

Очаква се те да завършат навреме, за да бъде постът зает от следващата година. Главният прокурор на ЕС ще разполага само с един мандат от седем години.

В края на февруари две комисии на ЕП изслушаха тримата основни кандидати за поста – Кьовеши, Жан-Франсоа Бонер (Франция) и Андрес Ритер (Германия). При последвалото гласуване Кьовеши получи 26 гласа, Бонер – 22 гласа, а Ритер – един глас. / epicenter.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.