ЕС не са доволни от огромната корупция в България. Няма нито един осъден от властта. Чака се оставка на Дани Кирилов

Съдебната реформа и борбата с корупцията у нас остават под наблюдението на Брюксел, съобщи бТВ, като се позовава на решение на Европейската комисия.

Правителството и предният състав на ЕК (с Жан-Клод Юнкер начело) твърдяха, че вече сме изпълнили всички изисквания, за да не бъдем обект на наблюдение.

Очакването беше следенето за върховенството на закона да премине към нов мониторингов механизъм, който обхваща абсолютно всички членки на ЕС, пише OFFnews.bg.

Правосъдният министър Данаил Кирилов даже заяви, че би подал оставка, ако мониторингът не падне.

Мотивът за решението на Брюксел е, че все още няма достатъчно резултати в борбата с корупцията, а освен това има какво да се желае и по линия на реформирането на съда и прокуратурата.

В препоръките към България в пролетния пакет на Европейския семестър ЕК сега отбелязва, че страната ни е постигнала напредък и е изпълнила ангажиментите си при приемането в съюза. Но: „За да се изгради обществено доверие, е необходимо постигането на стабилни резултати по отношение на окончателните присъди по дела за корупция по високите етажи на властта. Освен това продължават да са налице редица предизвикателства, по-специално гарантирането на ефективни наказателни разследвания, уравновесяването на натовареността между съдилищата и рационализирането на местните прокуратури“. Именно заради това и „Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България“.

„Продължаваме да обръщаме голямо внимание на изпирането на пари и устойчивостта на финансовия сектор, което се отразява в днешните препоръки към 11 държави (България, Дания, Естония, Ирландия, Люксембург, Латвия, Малта, Холандия, Словакия, Финландия и Швеция)“, каза вицепредседателят на Комисията Валдес Домбровскис днес.

Механизмът за сътрудничество и проверка беше приложен при влизането на България и Румъния в ЕС с мотива, че съдебните системи на двете страни все още не са достигнали европейските нива на ефективност, особено в борбата с корупцията по високите етажи на властта.

През годините редовните доклади от Брюксел посочваха някои от основните проблеми пред правосъдието у нас, но властта отговаряше, че наблюдението се използва за вътрешнополитически цели у нас, не е полезно и трябва да се прекрати.

Източник: Bultimes

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.