Ето как 1000 чужденци взеха хляба на българите

Ето как 1000 чужденци взеха хляба на българите
922 граждани на трети страни (държави извън ЕС – бел.ред.) са регистрирани в Агенцията по заетостта като сезонни работници в сферата на туризма и ресторантьорството у нас от началото на годината.

Това се разбира от писмения отговор на депутатски въпрос към социалния министър Бисер Петков, цитиран от БГНЕС.

871 от чужденците са граждани на Украйна, 49 са граждани на Молдова и двама на Македония. Сезонната заетост е със срок до 90 дни.

От началото на 2017 г. до началото на месец юни у нас са издадени общо 228 разрешения за достъп до българския пазар на труда на граждани на общо 36 държави.

Тези разрешения са съобразени с предоставения от властите срок за пребиваване на чужденеца у нас. Най-много са издадените разрешения за работа на граждани на Сърбия, Украйна и Русия.

Към момента в процедура по предоставяне на достъп до пазара на труда в България са още 143 граждани на трети страни. 182 от чужденците, които са получилите право на работа в България са регистрирани във фирми в областта на услугите, от които 65 са в сферата на информационно-комуникационните технологии, 31 са заети с административни услуги, 15 в образованието, 12 в хотелиерството, 9 с други дейности, 8 в транспорта и по двама във финанси и застраховане, както и в здравеопазването.

Loading...

46 от чужденците работят в сферата на индустрията – 39 от тях като инженерно-технически персонал и строители, както и 7 души са ангажирани в преработващи компании.
Източник: petel.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


efekt 2