Заличават неканоничен стенопис в севлиевска църква

Заличават неканоничен стенопис в севлиевска църква
Работници започнаха заличаването на неканоничен стенопис, нарисуван над входа на севлиевската църква “Св. Петка”.

Преди седмица беше дадено началото на подписка против изображението на св. Петка Търновска, съобщава сайтът dobrotoliubie.com.

Все още не е ясно дали започналата акция е разпоредена от църковното настоятелство или от Великотърновския митрополит Григорий, на когото подписката на възмутените миряни е била предадена.

Причината за протеста им е, че необичайната творба осквернявала църквата и православната вяра. Пълен хаос има с използваните атрибути за стенописа. Нарисуваното не може да отговори дори на светско художествено изображение и дори е определено като пародия, твърдят богослови от Великотърновския университет.

По думите им кръстът не е атрибут на св. Петка, изумителна е и короната, с която тя е изобразена. В иконографията на светицата няма и свитък.

Според специалистите проблеми възникват основно при новостроящи се храмове, когато инициаторите са откъснати от християнската култура и живота в църквата въобще.
Източник: blitz.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


efekt 2