Западът се опитва да притиска Русия заради Сирия

Западът се опитва да притиска Русия заради Сирия

На спешното заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на Сирия, бяха изразени противоречиви позиции относно задълбочаващият се конфликт в Алепо.

Заседанието беше свикано от САЩ, Франция и Великобритания, които искат да упражнят натиск върху Русия и индиректно върху сирийския режим посредством Москва, за да поднови той прекратяването на огъня, предвидено в руско-американския план за Сирия.

На заседанието постоянният представител на Франция в Съвета за сигурност Франсоа Делатр обвини сирийския режим и неговия руски съюзник, че търсят военно решение на кризата в Сирия и че използват преговорите като “димна завеса”, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Той каза, че Франция настоява за незабавно прилагане на американо-руското споразумение за Сирия, като това прилагане трябва да започне от Алепо.

Делатр сравни престъпленията, извършвани в Алепо, с тези в Сараево по време на войната в Босна или с тези в Герника по време на испанската война.

Британският посланик в ООН Матю Райкрофт пък разкритикува крещящите нарушения на международното право, които се извършват в Алепо. Той спомена и за възможност да се сезира Международния наказателен съд.

Райкрофт каза, че американо-руските преговори приближават към края си и че Съветът за сигурност трябва да поеме нещата в свои ръце и да се обедини за решително действие.

Американският постоянен представител Саманта Пауър пък каза, че руските действия в Сирия са варварство, а не контратероризъм, предаде Ройтерс. Тя допълни, че САЩ със всички средства ще се опитат да постигнат възстановяването на режима на прекратяване на огъня в Сирия, предаде ТАСС.

Пауър каза, че мирното уреждане на конфликта в Сирия е невъзможно, ако Русия е настроена да продължава войната.

Руският постоянен представител в Съвета за сигурност Виталий Чуркин пък заяви, че постигането на мир в Сирия е почти невъзможна задача сега, предаде Ройтерс.

Той каза, че Русия повече няма да се съгласява на едностранни стъпки за прекратяване на огъня, предаде ТАСС.

Чуркин обвини САЩ, че не правят нищо за разграничаване в Сирия на опозиционери от терористи.

Източник Дир.бг

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.