Изненада! България с най-голям икономически растеж в ЕС

Изненада! България с най-голям икономически растеж в ЕС
Колкото и странно да звучи, страната ни е в челните позиции по икономически растеж в Европейския съюз. Това сочат данните от последното проучване на „Евростат“.

Социологическите данни показват растеж на икономиката през третото тримесечие в сравнение с периода април-юни. Според тях България и Португалия отбелязват най-голям ръст – 0.8%. Само за сравнение, икономическият ръст на Германия и Франция е три пъти по-нисък – 0.2%.

Страната ни се представя изключително добре и по друг показател – нарастване на икономическия растеж на годишна база. Ръстът в това отношение е 3.5% в сравнение с данните за третото тримесечие на миналата година. С по-добри показатели е единствено Румъния.

Основна причина е фактът, че около 85% от българите имат собствен дом. Именно този е един от най-високите показатели в ЕС. Лидер по тези показатели е Румъния с 96% частна собственост на жилищния фонд, след това са Хърватия и Литва – с по 90 на сто.

Loading...

Повече от половината българи живеят в тухлени къщи, а 45% обитават апартаменти в блокове. Общият брой на притежаваните жилища е 3.9 милиона. От тях 2.6 милиона са в градовете и около 1.3 милиона са в селата.
Източник: novinite.eu

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

календар
календар

loading...