Как СО лекува хроничния мръсен въздух с временни мерки?

Как СО лекува хроничния мръсен въздух с временни мерки?
Един много лесно решим проблем започва да се превръща в хронично заболяване за София.

Защото мръсния въздух в столицата вече отдавна спря да бъде новина, но мерките на Столичната община играят по неговата периферия – буферни паркинги, “зелени билети”, филтри на комини, разни печки ново поколение… Неща, които няма да дадат резултат. За съжаление.Високи нива на фини прахови частици имаше в няколко квартала на София.

Става дума за “Хиподрума”, “Надежда” и “Павлово”. Не се изключва обаче вариантът те в действителност да са много, много повече. Защото освен хронично, това заболяване е и “лесно преносимо”, така да се изразим.

Гражданската платформа airbg.info предупреди по-рано за замърсяване 6 пъти над нормата в района на Малинова долина, Горна баня и Бояна.

И ние питаме – и какво от това?

Зелен билет отново няма. Защото той не е изгоден на Столичната община. “Мярката” е едно от олицетворенията на поговорката “Подир дъжд – качулка” и не е много по джоба на местната управа. Или по-скоро не е в негова полза. Буферните паркинги не са безплатни, а и да бяха – в тях често няма места, поради простата причина, че се използват за частни нужди от разни хора.
Но Столичната община се бори. (Не)Активно.

efekt 2

Новият бюджет на местната управа предвижда повече пари за справяне с проблемите с мръсния въздух. Сред основните мерки срещу мръсния въздух са инвестиции в градския транспорт, подмяна на печки на дърва и въглища, озеленяване, почистване, обяви по-рано днес пред БНТ не кой да е, а столичният кмет Йорданка Фандъкова.

80% от бюджета ще е насочен към екология. Поне такъв е планът, но той може да претърпи корекции. Колко прекрасно! Ще се инвестира в инфраструктура – ремонт на улици, тротоари, детски градини. Градският транспорт щял да стане по-екологичен.

Какво означава това?

Ще се налеят едни пари за купуването на нови автобуси, тролеи и прочее превозни средства. Това само по себе си е чудесно, но в същото време цената на билета за градски транспорт ще си остане същата. Сиреч за средностатистическия столичанин Георги от Люлин ще продължи да е нерентабилно да вземе себе си, детето и жената и да се лашка в градския транспорт с мистериозно разписание и да дава по 10 лв на ден.

Защото за същите тия 10 лв Георги няма да мръзне на спирката с детето, а ще пътува с кола. А като се въведе тъй наречения “зелен билет” няма да може и да си го купи. И ще замърси въздуха, ама какво му пука?

Какво излиза?

Проблемът е много, много лесно решим. Защото ако се намали цената на билета, Столичната община ще излезе големият победител от битката с мръсния въздух и недоволните граждани. И ще напълни още пари в бюджета, защото градският транспорт в един момент ще стане доста по-привлекателна опция. Но може би някой не иска да смъкне цената на билета заради нечии интереси. И иска да въвежда от дъжд на вятър едни мерки постфактум, за да покаже колко добре може да се имитира дейност. Може би…

Ето така, уважаеми, главоболието се превръща в мигрена. / Джесика Вълчева

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.