Корупция и лошо управление правят България най-бедна в ЕС

Корупция и лошо управление правят България най-бедна в ЕСБедността и липсата на ефективни политики в ключови области правят България една от страните с най-ниски резултати в световния „атлас” на просперитета, подготвен от института „Легатум“, част от едноименната частна инвестиционна фирма.

Нашата страна е на 57-мо място, като пред нас са Гърция, Македония и Румъния. По отношение на северната ни съседка авторите на доклада посочват, че тя е влязла в ЕС по същото време като България, но „е постигнала по-голям прогрес при създаването на динамична среда за бизнес и борба с корупцията”.

Нашата страна е посочена като „една от най-бедните и най-корумпирани страни в ЕС”. 22% от хората живеят под националната линия на бедност, а 2% – под абсолютната. Едва 5% споделят, че живеят комфортно с доходите си. Това са най-лошите резултати в целия евросъюз.

В доклада се отбелязва, че ефектите от финансовата криза от 2008 г., довела до скок на безработицата и свиване на БВП, вече се усещат по-слабо и икономиката се е върнала към растежа, но тя остава слаба. „Липсва съсредоточаване върху усилията за създаване на политики, които да подпомогнат растежа и конкурентоспособността. Корупцията е проблем, защото задържа икономиката с частни интереси. Антимонополните политики са най-неефективните в ЕС”, посочват още от „Легатум”.

Именно в подиндекса за ефективността на държавното управление страната ни бележи рязък спад в сравнение с 2013 г., като там България се нарежда на 78-мо място от 149 държави. На този фон Румъния, която има служба за борба с корупцията и вкарва политици в затвора, отчита подобрение.

Единствените области, където при нас резултатът е по-добър от преди са свързани с условията за бизнес, околната среда и туризма.
Източник: bTV

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.