Мая Манолова внесе законопроект за подкрепа на фирмите за 200 млн. лв.

Мая Манолова внесе законопроект за подкрепа на фирмите за 200 млн. лв. Мая Манолова внесе законопроект за подкрепа на фирмите за 200 млн. лв.

Четири средни заплати за фирми с над 30 % намалели приходи и осем средни заплати за стартиращи бизнеси предлага Манолова с допълнение в Закона за извънредното положение

Председателят на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова внесе допълнение на Закона за мерките в извънредното положение за подкрепа на фирмите на обща стойност 200 млн. лв.

Приемането на предложените текстове ще представлява реална подкрепа за българските фирми, самоосигуряващите се лица и загубилите работа в условията на икономическа, социална и здравна криза, пише в мотивите към законопроекта.

Манолова предлага всички фирми и самоосигуряващи се лица, на които приходите от дейността са намалели с над 30 % спрямо приходите за същия период през 2019 г., да получат финансова помощ по избор.

Вариантните за подкрепа са еднократна помощ в размер на четири средномесечни заплати (приблизително 6000 лв.), поемане на до 90 % от фиксираните разходи (наеми, осигуровки, режийни) за микро- и малки предприятия и поемане на до 70 % от фиксираните разходите за средни и големи предприятия.

За стартиращите през 2021 г. фирми с наети поне петима служители на пълен работен ден за най-малко шест месеца, размерът на помощта е осем средни работни заплати (приблизително 12 хил. лв.).

За физически лица, загубили работата си вследствие на пандемията, законопроектът предвижда еднократна безвъзмездна помощ от една средна работна заплата по данни на НСИ – 1500 лв.

Манолова предлага и удължаване на срока за внасяне на дължимия данък по Закона за данъците върху доходите на физическите лица до 30 юни 2021 г. и освобождаване от лихви, по време на пандемията, върху неплатените в срок публични задължения.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.