Най-старата българка Баба Матена подкара 108 с шипково вино

Най-старата българка Баба Матена подкара 108 с шипково вино

Баба Матена Златилова от ивайловградското село Ламбух навърши 107 години.

Днес тя е най-възрастната жена в България, след като през март 2016 г. на 106 години почина Мария Мухова от панагюрското село Оборище. Баба Матена е надживяла съпруга и синовете си, а днес обитава Дома за стари хора в Ивайловград, съобщава “Марица”.

Най-старата българка остави настрана мотиката и вече не копае любимите си репички и марули. Причината е, че баба Матена получила остри болки в ръцете и колената. А това, според медиците, изобщо не е необичайно за напредналата  възраст.

Доскоро баба Матена още сама копаеше лехите си с марули в Старческия дом на Ивайловград. Те  бяха отпуснати от управата, за да има с какво да се занимава. До миналата година столетницата се оправяше съвсем сама с живота в малкото селце Ламбух. И шашкаше всички любопитни с хубавата си градина и правите като по конец лехи със зеленчуци. След това тя постъпи в старческия дом на Ивайловград.

“Баба Матена е в отлично здраве и само дето леко недочува. Сама ходи да си взима храна от столовата в дома”, разказва кметицата на Ивайловград Диана Овчарова. Столетницата имала двама синове, които отдавна са починали. От тях има внук и внучка. Внукът е в София, а внучката  живее в Чешката република. “Много е корава бабата, не се дава на живота”, обобщава Овчарова.

Баба Матена е родена на 13 януари 1910 година в село Голям Дервент. Когато започнала Балканската война, била тригодишно момиченце. Майка  тръгнала да бяга от селото заедно с малкия  брат и нея.

По едно време башибозушката потеря едва не ги настигнала и отчаяната майка скрила бъдещата столетница в една хралупа в гората. На другия ден се върнала да я намери и тримата продължили да бягат. Изкарали първата студена зима в полусъборена къща без стъкла по прозорците. Бъдещият  мъж също бил от Голем Дервент. Починал преди 25 години.

Специална делегация им избрала новото място за заселване – Ламбух. До 2010 година баба Матена още биеше камбаната в селото. След това отстъпи тази престижна длъжност на по-млада баба.

Баба Матена е вярващ човек. Църковната камбана биела доскоро благодарение на жилавите и отрудени ръце. С тях тя не спира да се кръсти и да отправя молби към Бога за мир и благоденствие по планетата.

За доброто здраве столетницата споделя, че много обича да си вари и пие ошав от различни плодове. Много си пада и по шипково вино, което сама си произвежда.

Всички са изумени от бистрия ум на столетницата, която е облечена скромно, чисто и спретнато. Когато живеела сама, научавала всички новини от радиото.
Източник: blitz.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.