Нинова: Правителството превръща страната ни в бунище за вносни отпадъци! Спрете да тровите!

Нинова: Правителството превръща страната ни в бунище за вносни отпадъци! Спрете да тровите!

Председателят на БСП Корнелия Нинова и народният представител Кристина Сидорова се срещнаха с кмета Коьо Коев и с жители на село Яворец, община Габрово, които им предоставиха подписка.

Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Поводът е недоволството на местните хора от плановете за разширяване на съществуващия цех за преработване на отпадъци.

В заявеното намерение е посочено, че за целта ще се ползва питейна вода, а отпадната ще се излива в реката. Според хората това създава опасност както за качеството, така и за количеството на водата.

Друг проблем за местните е, че самият цех, където и в момента има бали с боклук, се намира само на 340 метра от къщите.

„От красива държава, с чиста природа, ни превърнаха в бунище на чужди отпадъци. Не само тук, но и на други места в България се складират и преработват отпадъци. Управляващи, спрете да давате разрешения за това. Искаме чист въздух, вода и храна за българите”, категорична бе Нинова.

Тя добави, че от левицата настояват и за пълен преглед на местата за преработване на отпадъци в цялата страна. По думите й сметищата в много общини са цъкащи екологични бомби, тъй като са препълнени, а строителството на нови клетки вече е закъсняло.

Пристигането на лидера на БСП в селото активира държавните структури, които до този момент не взимат адекватни решения за справяне с проблема. „От две седмици искам среща с всички институции и никой не ме приема. Днес всички се обадиха“, заяви в началото на срещата кметът на Яворец. Рано тази сутрин той бил поканен на среща в областната управа, която изведнъж видя, че опазването на екологията в областта е застрашено.

Както вече писахме, боклук от Италия се складира в габровското село Яворец. Местните, които се оказаха „домакини“ по принуда вече година се притесняват от екологична катастрофа и алармират държавните институции, но никой не реагира.

Вносният боклук се стоварва в база в края на селото и се сортира ръчно. Собственикът на базата е италианец, който иска да разшири дейността под благовидния поглед на държавата, която явно няма нищо против страната ни да се превърне в сметището на Европа.

Кметът на селото Коев е силно претеснен от намеренията на италианеца. Коьо Коев е категоричен, че ако става дума за преработка на медикаменти и химически вещества, то отпадните води могат да доведат до екокатастрофа. Към този момент не е ясно къде отива отпадъчната пластмаса, която работниците сортират. / Bulpress BG

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.