Плевнелиев пак нападна Радев. Възмущава се, че Живков бил сред 100-те най-влиятелни българи

Плевнелиев пак нападна Радев. Възмущава се, че Живков бил сред 100-те най-влиятелни българи
Скандално изказване направи бившият държавен глава Росен Плевнелиев пред младите българия от клуб „Милениум“.

Той нападна отново без причина президента Радев; заяви, че по времето на социализма „българската държавност била харизвана на казахските степи“; а по „времето на Георги Димитров заседанията на МС са се водели на руски език“.

При комунизма пък имало тотални безобразия – национални предателства, фалити!“

Припомняме, че бащата на Росен Плевнелиев е бил високопоставен комунистически функционер от Пиринския край – бил е сред висшата номенклатура на отдел „Пропаганда и агитация” на Окръжния комитет на БКП-Благоевград. За да зачеркне комунистическия си произход преди две години Плевнелиев се изцепи, че посрещнал смяната на режима на 10-ти ноември 89-та на митинг на опозицията като правил плакати от тапети! „С моя приятел Илиян Попов ремонтирахме неговата стая в студентското общежитие. Когато чухме по новините, аз бях студент 5-и курс, че има събиране в Народното събрание и ще се извършва промяна в държавата, двамата с него нарисувахме на два тапета два плаката. Единият беше „Съд за виновниците”, а на другия написахме: „Дворците на БКП да станат болници и училища”. С тези два плаката отидохме на прословутия митинг”, разказа тогава Плевнелиев.

„България трябва да изкове своята програма България 2030“. За това настоя днес президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев по време на втората национална среща на клуб „Милениум“, обединяващ млади българи от цял свят. Срещата премина под надслов: „Краят на прехода“.

Той припомни, че като президент е свикал Консултативен съвет по национален сигурност (КСНС) за България 2020. „Постигнахме съгласие и България има своя план, който се изпълнява вече шесто правителство с пълната подкрепа на ЕК и големите милиарди от европейската солидарност“, отчете Плевнелиев, цитиран от Novini.bg

„Сега обаче, хоризонтът трябва да бъде 2030. Зададох дебатът за България 2030 в последните месеци от мандата си и искрено съжалявам, че новият български държавен глава Румен Радев не се интересува от тази тема. Също така зададох и въпроса за синхронизирането на българската държавност с двата стратегически документа на човечеството, по които ние успяхме да постигнем глобален консенсус“, посочи Плевнелиев.

По думите му все още 10 800 агенти на Държавна сигурност и на комунистическите служби работят в държавните институции, те са навсякъде около нас и формират дневния ред.

Той не скри възмущението си от факта, че на корицата на българска книга със заглавие: „100-те най-влиятелни българи“ паралелно стоят Тодор Живков и Хан Аспарух. „Задавам най-елементарният въпрос – извинете, единият създаде българската държава – другият щеше да я дари за 16-та република“, коментира Плевнелиев.

Росен Плевнелиев се обърна към младежите с посланието за важната историческа мисия – да затворят темата за българския преход.

Плевнелиев посочи, че е имало и позитивни неща по време на комунизма, но същевременно и тотални безобразия – национални предателства, фалити. Сред фактите, които Плевнелиев открои са заседанията на Министерски съвет на руски език по времето на Георги Димитров.

„Затова, когато сложим нещата в учебниците с тяхната обективна същност – наистина ние ще направим една голяма крачка напред. На вас много ви прилича, ако вие, успеете да финализирате този процес това ще бъде едно патриотично дело за България“, посочи Плевнелиев.

По време на втората годишна среща на „Милениум клуб България“ стана ясно, клубът предвижда провеждането на научна конференция в Лондон за обективното говорене по темата, свързана с прехода. Експертен съвет представи докладите си по ключови за България проблеми – здравеопазване, отбрана, сигурност. Клубът развива и менторската си програма.

„Ние сме със вас и оставаме с вас, защото мисията ви е изключително благородна, а хоризонтът е светъл“, обърна се той към младежите.

В заключение президентът на България в периода 2012-2017 г. изтъкна:

„Ако всеки един е патриот, а не националист, пази завета на дедите ни, на революционерите, на будителите ни, на тези, които ни казаха да направим чиста и свята република, която още не сме създали, да бъдем равни с европейците, а не да харизваме българската държавност на казахските степи, ще стигнем много далече заедно“. / Епицентър.бг

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.