Председателят на БСП София Калоян Паргов в действие.

Председателят на БСП София Калоян Паргов в действие.

Калоян Паргов
БСП-София: Не е решен въпросът с нужния брой места в детските градини в столицата Групата на общинските съветници на БСП излезе с позиция относно грубите грешки в политиката на ръководството на Столична община и ПП ГЕРБ за осигуряване на равни условия за отглеждане на децата в яслите и детските градини в София, предават от пресцентъра на партията. Ето и цялото становище на БСП: Повече от десетилетие управление на ГЕРБ не е решен въпросът с необходимия брой места в детските ясли и градини в София, десетилетие на неизпълнени розови обещания и управленска немощ. Независимо от осигурените огромни средства, събрани от данъците на столичани, независимо от бодряшките предизборни платформи, независимо от медийния си комфорт, Столична община продължава да е длъжник на хилядите необхванати деца, на техните майки и бащи, които са принудени или да напуснат работа, или да плащат непосилни такси в частни детски градини.

Истина е, че градът се развива и разраства, но също така е истина, че този процес не се прогнозира и управлява цялостно, че се изградиха жилищни зони за хиляди обитатели без да са осигурени нормални условия за живот без улици, без детски градини, училища или медицинско обслужване. В стратегиите на Столична община зеят огромни пропуски резултат на незнание, неумение или на корупционни и корпоративни практики. Сбъркан е и подходът за осигуряване на отглеждането на децата ни в детските ясли и градини. В „модерна“ София все още: Има над 6000 деца, чакащи за прием в детски ясли и градини; Има райони с чакащи за прием деца, но с липса на детски градини, независимо, че са налице подходящи терени отредени за тях. Защо тези терени не се използват години наред, защо администрацията не строи достатъчен брой детски градини? Изминалото десетилетие доказа, че е недостатъчно да се откриват по една-две нови детски градини всяка година. А може би общинските администратори очакват софиянци да се примирят, та тези терени да бъдат използвани за други цели? Вероятно ГЕРБ разчитат, че последователната им политика, водеща до намаляване на раждаемостта, ще реши и проблема с местата в детските градини; Има райони с амортизирани, рискови и подлежащи на събаряне сгради, в които се помещават детски заведения, чиито ремонти ежегодно се отлагат. В същото време държавата и общината хвърлят стотици милиони за саниране със съмнително качество на частни жилища или представителни обекти и за ремонт на ремонтите; Има сгради на детски градини, които се използват не по предназначение – за административни нужди или за частни субекти, чиито договори за ползване се удължават въпреки мораториума за отдаване им. През годините периодично припламваха скандали с местата в детските градини; алгоритъмът за подреждане на желаещите, критериите за класиране, прием в нарушение на правилата. Всичко това създаваше усещане за неяснота и съмнения за корупция.

Последният скандал с детската градина в квартал Горна баня повдигна завесата. Бяха показани механизмите на корупционно въздействие, бяха цитирани имена. Видя се, че правилата не гарантират равнопоставеност, че за общинската администрация гражданите на София са от различен порядък; приближени до властите и местните чиновници и всички останали наивници, които разчитат на обективност и честност – категории неприсъщи за общинската администрация. Групата общински съветници на БСП осъжда подобни подходи в отношението на администрацията към гражданите на София. Недопустимо е да се прави разделение на хората, тъй като това подрива устоите на обществото и доверието в демократичните процедури и правила. Заниженият контрол установява двоен стандарт и е израз на безхаберие и слаб професионализъм. Нарушители на правилата винаги ще има, но основна задача на всяка администрация е да контролира процесите и да осигурява за гражданите живот по правилата, да наказва нарушителите, а не да ги толерира. Във връзка със скандалния случай в детската градина в квартал

Горна баня групата на общинските съветници на БСП настоява: Администрацията на Столична община да гарантира равнопоставеност на всички граждани, като създаде ясни, принципни и справедливи критерии за подреждане на желаещите да постъпят в детски заведения. Крайно време е да се осигури прозрачност и честност в дейностите на общината, особено когато е засегната съдбата на деца. Столична община да ускори изграждането на сгради за детски ясли и градини на определените за това терени, като предвиди необходимите за това средства в бюджета за 2018 г., като приеме Програма, с точно изписани квартали, за които има нужда от нови детски заведения, която да отговаря на действащия Общ устройствен план на Столична община и подробните устройствени планове.

Столичният общински съвет да изиска информация от отговорните звена на Столична община относно броят на групите в детски ясли и градини, в които са приети завишен брой деца, да се извършат проверки, които даустановят причините за завишението, както и лицата, които са разрешили това. Столичният общински съвет да излъчи анкетна група с участие на общински съветници, представители на родителски организации и журналисти, която: да се запознае с фактите, които бяха огласени в медиите; да се срещне с ангажираните с проблема лица и да потърси техните обяснения на случилото се; да упражни контрол на дейността на комисията, назначена от Столична община да извърши проверка; да провери и други подобни случаи, за които има сигнали и съмнения, че са нарушени правилата и се осъществяват корупционни практики. –

efekt 2

Столичният съвет да изиска служителите от различни нива на местната администрация, споменати като ангажирани със скандала, по никакъв начин да не се намесват в дейностите на анкетната група и на разследващата комисия, за да не попречат на работата им; В случай, че се установят нарушения, Столичният общински съвет да сигнализира компетентните органи за констатирани факти на нарушения и злоупотреби. Сега обществото очаква отговори; честни, верни, дори и да са болезнени. Длъжни сме да им ги дадем!

Източник: 24chasa.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.