Просто невежество или липса на СЕМ? Предавания като това на Беновска са отровни

Просто невежество или липса на СЕМ? Предавания като това на Беновска са отровни (мисли на глас по повод един меко казано глупав или демонстративно невеж въпрос на Беновска)

Питам се до кога ще имаме СЕМ само за камуфлаж?

За да демонстрираме законност на медиите? За да показваме независими регулатори, които на практика не съществуват? И някой ще се замисли ли най-сетне за ролята на медиите и за наслагващия се арсеник в душите на зрители и читатели?

Повод за тези мрачни мисли е днешното предаване на Канал 3 „Беновска пита”, което по принцип не гледам. Случайно попаднах и чух фраза, която ме втрещи. „Как ще коментирате намесата на президента в бюджета…?” И няма значение кого пита Беновска. Няма значение кой и как и отговаря. Има значение само едно, въпросът е по повод ветото на президента върху определени текстове на приетия от НС Закон за бюджета.

Защото, ако се абстархираме от това кои са в парламента и „коват” законите и кой е президента и приемем за чиста монета въпроса на Беновска, излиза, че тя бленува за онова време, когато всичко беше под знака на чл.1 от Конституцията, имаше една партия-слънце, накрая и президент, но без право на мнение, без право на глас, без ВЕТО…. Мечтата на Беновска и всички като нея.

„Истината е само това, което „моите” политици казват! Твърденията на избрания от мен лидер са истински, защото са верни! Гласувания бюджжет е гениален, защото управляващите ГЕРБ и патриоти го гласуваха…”. Който мисли другояче е враг!

Да ви напомня нещо? На моето поколение, да. Но на по-младите? За тях е важно в предаванията да няма арсеника който сипе Беновска. За тях е важно да различават законно и незаконно, вярно и невярно, правилно и изкривено…

И тогава ще могат да преценят, че Конситтуцията е отредила място на президента в процеса на приемане на законите. Ще преценят че в края на този процес има и право, но и задължение на президента да преценява законите, преди да подпише Указ, да приема или да налага Вето… и това право и задължение да не е измислено, а истинско. Тогава ще могат да преценят, че е важно да няма диктатура, че е важно да има демокрация, и тя да стъпи на законността. Тогава ще разберат, че предавания като това на Беновска са отровни.

Замислете се и ще видите, че самият въпрос е една измама. Защото въпросът е не просто подвеждащ. Въпросът е демонстрация на неграмотност, на невежество, на агресивна форма на налагане на виждане, което е ЛЪЖА в медийното пространство.
И тук е голямата отговорност и на СЕМ, и на самите медии. Крайно време е да престанат да се крият зад понятия като „авторско предаване”, крайно време е да престанат да се защитават с фразата „не носим отговорност за предването, … за написаното…” Защото отговорността е и на медиите. Защото вестника или ефира е техен, защото те допускат тази чудовищна неграмотност или невежество, защото те тровят съзнанието.

И ако искаме да се борим за лансиране на справедливост на базата на закона, ако искаме хората да разчитат на онези „по-умните”, онези от телевизора, онези от вестниците, на които позволяват да пишат, за въпрос като днешния прошка не трябва да има. Не защото на Беновска е забранено да има мнение, а защото е забранено на едно авторско предаване по българска телевизия да лансира ЛЪЖИ чрез уж подготвения си водещ. Такова поведение трябва да се санкционира, да се преследва и да се наказва. И това не е цензура, а отговорност и мисия и на журналистите, и на медиите. / Любо КОЛЬОВСКИ, Фейсбук

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.