Проф. Киров: Изявлението на Борисов ни хвърли в размисъл. Юридическият му екип е много слаб

Проф. Киров: Изявлението на Борисов ни хвърли в размисъл. Юридическият му екип е много слаб

Самото изявление на премиера ни хвърли в размисъл.

Аз лично го четох три пъти и два пъти го гледах.

Юридическият екип на ГЕРБ най-вероятно е много слаб, след като е написал такова изказване на премиера.

Това заяви в предаването „120 минути“ по бТВ бившия конституционен съдия и професор по Конституционно право проф. Пламен Киров.

„Там има едно позоваване на чл. 87 от Конституцията за правото на законодателна инициатива на народните представители, но тук става въпрос за законодателна инициатива за обикновен закон. Доколкото виждам, намерението е да бъдат внесени поправки в Конституцията“, коментира проф. Киров.

„Намаляването на народните представители от 240 на 120, както и съкращаването на депутатите във Великото народно събрание(от 400 на 280) налагат свикване на ВНС, но за предложенията, свързани с правосъдната система – не. „, каза още експертът.

По думите му е спорно дали се налага решение от Велико народно събрание за предложението, свързано с мандатите на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС. Експертът допълни, че тази промяна, обаче, не е необходима.

Той уточни, че на три места в изявлението на министър-председателя Бойко Борисов се говори за нова Конституция, след което се говори за изменение на върховния закон. Проф. Киров определи предложенията като „бягане пред вятъра“ и допълни, че те могат да бъдат коментирани в детайли, едва когато се види пълният им текст.

„Твърде е общо. Тези девет точки, които са изброени, характеризират намеренията – юристите работим с конкретен текст. Сериозно съм притеснен кой трябва да напише по същество.

Първо, защото е добре известно, че в България всички разбират от футбол и Конституционно право. Второ – всички политици и управляващи, и опозиция страдат от сериозен дефицит на нормално мислене“, заяви експертът.

Според него българските политици и магистрати не познават добре Конституцията. Той даде пример с предложенията на ВМРО за задължителна военна служба и образователен ценз за осъществяване на гласуване при избори.

Източник: Епицентър.БГ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.