ПРЯКО ЗАСТРАШАВАТ НАЙ-ЖИВОПИСНОТО КЪТЧЕ В БЪЛГАРИЯ!

ПРЯКО ЗАСТРАШАВАТ НАЙ-ЖИВОПИСНОТО КЪТЧЕ В БЪЛГАРИЯ!

Плановете за изграждане на две кариери близо до Белоградчишките скали застрашават природната забележителност и екотуризма, който е основен поминък в региона

Това сигнализираха местни жители, предаде БТВ.
От инициативния комитет против кариерите твърдят, че разрешителното за тях е издадено в последния ден на служебното правителство и настояват то да бъде отменено.

Разрешителното обхваща територия от около 1 кв. км в землищата на селата Чифлик и Праужда.

Според местните жители тя попада в защитените зони Западен Балкан и Западна Стара планина и Предбалкан.

Кариерите застрашават уникалния ландшафт Белоградчишки скали, който годишно привлича стотици хиляди туристи, каза Георги Георгиев от гражданския инициативен комитет. Двете зони за проучване за кариери ще се появят зад уникалната гледка от най-посещаването място – Белоградчишкото кале, посочи той и добави, че става дума за сериозно увреждане на най-популярния ландшафт в района.

До края на миналата седмица са били подадени седем жалби срещу разрешителното, една от които е от Община Белоградчик. Кметът Борис Николов застава зад искането изобщо да няма проучване за кариери.

Не сме на инат да не се случи нищо, но оценяваме предимствата и недостатъците на тази идея и недостатъците са повече. Не искаме инвестиции на всяка цена, каза Николов.

Боян Минков, който се занимава с туризъм, посочи, че ще бъдат провалени многогодишните усилия да се привличат туристи, които идват в общината именно защото регионът е много чист.

От фирмата, която стои зад сондажите, казаха, че те по никакъв начин няма да навредят на населението и няма да увредят природата. Подчертаха и че на този етап не се знае кога ще започнат сондажите, а може и да не се стигне до изграждането на кариера.

Loading...

Въпреки това местните жители са категорични, че са готови на всички действия, разрешени от закона.
Източник: bradva.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.