Пукнатини заплашват Рилския манастир, ето какво ще се случи до дни…

Пукнатини заплашват Рилския манастир, ето какво ще се случи до дни... До дни се очаква да започне авариен ремонт на източното крило в Рилския манастир. Сградата е с опасни пукнатини и има отклонение на стените й

В момента крилото не се ползва, а в него се пази част от хранилището на библиотеката, предава БНТ. Пукнатините в стените свещениците в Рилския манастир забелязват преди две години – по време на ремонтни дейности, свързани с възстановяването на орнаментите на източното крило.

“Показаха се дълбоки пукнатини, тогава видяхме, че има леко отклонение на калканната стена, спряхме реставрацията на фасадата”, каза епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир.  За да не рухне крилото е изградена конструкцията… преди две години. Толкова траят процедурите преди започването на същинските ремонтни дейности.

“Вече имаме окончателно изготвен план проект, и одобрение за действие, надявам се в началото на юли да започнат сериозните укрепителни действия, за да може да се избегне срутване на тази стена”, каза епископ Евлогий. В Рилския манастир се опасяват, че Светата обител е в земетръсна зона и всяка вибрация може да е пагубна за сградата на източното крило. Оформилите се пукнатини в него се дължат на безотговорна човешка намеса.

“Изрязани са някои от железните обтегачи, което отслабило конструкцията и някои други намеси с бетон и прочие, което също е увредило състоянието на това крило и тази стена”, добавя светият отец.  Милена, посетител: Не смятам, че такива паметници на историята трябва да се разрушават, и винаги когато има проблеми трябва да се решават.

Това е нашата култура.”Тука се посещава от много туристи, аз дори останах малко разочарована, че в такъв вид го виждам”, казва посетителката Атанаска. След като крилото бъде ремонтирано, ще започнат дейности и по смяна на покривната конструкция. Сега нови керемиди с пари от европроект се поставят в южното крило на манастира. Част от парите по ремонтите осигурява манастирът, защото намалената държавна субсидия от 600 на 200 хиляди лева не достига за покриване на всички разходи. Източник: blitz.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.