Путин забрани щатския долар в руските пристанища

Путин забрани щатския долар в руските пристанища Законодателство, което да превърне руската рубла в основна валута за руските пристанища, изиска президентът на Руската федерация Владимир Путин.

Изготвянето и влизането в сила на измененията следва да са факт до началото на следващата година.

Разпореждането на Путин цели да се ограничат валутните задължения на компаниите, заети в морската индустрия.

Според Игор Артемов от руския антимонополен орган, много от предлаганите услуги от руските пристанища все още се заплащат в щатски долари, дори и когато става дума за портове, които са 100% държавна собственост.

Предложението за промяна на пристанищните тарифи в рубли е предложено от президента преди година и половина. Идеята не беше възприета от големите транспортни компании, които искат да запазят приходите си в долари и други чуждестранни валути поради колебанията в рублата.

Според Артемов решението ще принуди чуждестранните търговци да купуват руска рубла, което е добре за самата валута.

През 2016 година оглавяваната от Артемов институция започна производство срещу най-голямата руска пристанищна група – NMTP.

Конгломератът, управляващ множество терминали в Русия, бе обвинен за употреба на монополно положение и незаконосъобразно увеличаване на тарифите си. Корпорацията в крайна сметка бе глобена с около 165 млн. долара. / sputnik.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.