Путин получи уверения, че Узбекистан ще продължи стратегическите отношения с Русия

Путин получи уверения, че Узбекистан ще продължи стратегическите отношения с Русия

Премиерът на Узбекистан Шавкат Мирзяев, смятан от мнозина за евентуалния приемник на починалия дългогодишен президент Ислам Каримов, заяви пред руския президент Владимир Путин, че страната му желае да поддържа и развива стратегическите отношения с Москва, предаде Ройтерс.

Вашето посещение днес ни говори много и ние сме изключително благодарни, каза Мирзяев на среща с Путин в Самарканд, където руският президент се поклони на гроба на починалия от инсулт президент на Узбекистан Ислам Каримов.

Нашите външнополитически отношения с Руската федерация са отношения на стратегическо партньорство и ние желаем да продължим да развиваме този мост, който вие сте градили в продължение на много години с Ислам Абдуганиевич Каримов, допълни премиерът на Узбекистан.

Руският президент заяви, че народът и ръководството на Узбекистан могат да продължат да разчитат на Русия.

“Разбира се, ние се надяваме, че онова, което беше заложено от президента Каримов, ще бъде продължено. От своя страна ние ще направим всичко, за да продължим тези този път на взаимно развитие и да подкрепяме узбекския народ и ръководство. Можете да разчитате на нас като на най-добри приятели”, подчерта Владимир Путин, който преди това изказа съболезнования на вдовицата на Ислам Каримов.

Ислам Каримов почина на 78 години миналата седмица от инсулт, след като управлява страната 26 години като първи и несменяем президент.
Източник: БНР

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.