Радев: Когато едно училище се закрие – въпрос на време е и цялото населено място да се закрие

Радев: Когато едно училище се закрие – въпрос на време е и цялото населено място да се закрие

Президентът Румен Радев присъства на откриването на учебната година в най-малката община – Трекляно.

По думите му мястото не е случайно – всички 19 населени места в общината са имали свое собствено училище, но с течение на годините е останало само едно, това в Трекляно. В него учат 30 деца в смесени паралелки.

„Когато едно училище се закрие – въпрос на време е и цялото населено място да се закрие. Затова държавата трябва да спре да се изтегля от малките общини. Инвестициите, които се правят – и в ремонти на сгради, и за по-големи заплати на учителите, колкото и да са необходими, не са достатъчни да гарантират качествено образование“, коментира държавният глава, предаде bTV.

Според Румен Радев устойчивата промяна на страната ще започне с промяна в образователната политика.

„Образованието трябва да се превърне в национален стратегически приоритет и това трябва да бъде приоритет на всяко едно правителство, независимо кой печели изборите. Защото демократично и проспериращо общество се гради от образовани хора“, коментира Радев.

Той изтъкна, че за последно Богдан Филов ( б.р. министър-председател на България в 57-ото и 58-ото правителство (1940 – 1943) и регент на малолетния цар Симеон II ) е посещавал училището в Трекляно. Радев заяви, че трябва да се помисли за иновативни форми на обучение и да се инвестират средства в нови кабинети по природни науки и физкултурни салони.

В празничния 15 септември президентът отказа да коментира политически теми. Bulpress BG

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.