Радев потвърди поканата си към Путин да посети България. Той пък ни пожела благополучие и разцвет

Радев потвърди поканата си към Путин да посети България. Той пък ни пожела благополучие и разцвет
Президентите на България и Русия Румен Радев и Владимир Путин си размениха поздравителни адреси по случай 25 години от подписването на Договора за приятелски отношения и сътрудничество между България и Русия. Това съобщиха днес от прессекретариата на държавния глава.

„Българо-руските отношения имат богати традиции, стабилна договорно-правна основа и се основават на културната, историческа и човешка близост и приятелските отношения между нашите народи“, пише в поздравителен адрес до президента на Руската Федерация Владимир Путин държавният глава Румен Радев.

„Убеден съм, че утвърденото уважение към разпоредбите на Договора, е стабилна основа за възходящото развитие на българо-руските отношения в условията на новите геополитически и икономически предизвикателства, в интерес на мира и благоденствието в Европа и света“, подчертава  Румен Радев до руския си колега. Българският държавен глава потвърждава поканата към Путин да посети страната ни през 2018 г. във връзка с отбелязването на 140-ата годишнина от Освобождението на България.

В писмото си до Румен Радев Владимир Путин оценява високо приноса на Договора към създаването на условия за увеличаване на обема на взаимната търговия и инвестиции между България и Русия, както и за активизирането на сътрудничеството в енергийната, научно-техническата, хуманитарната и други сфери.

“Руско-българските отношения имат отдавнашна и богата история. Във всички времена за тяхна основа служат връзките на братска дружба, на културна и духовна близост, свързващи нашите народи“, пише в поздравителна телеграма на руския президент.

Путин е категоричен, че договорът, сключен през 1992 г. е помогнал да се разшири сътрудничеството между Москва и София, да се увеличи обемът на двустранните търговия и инвестиции, да се активизира сътрудничеството в енергийната, научно-техническата, хуманитарната и в други сфери. Той отбеляза, че в двустранните отношения остава значителен нереализиран потенциал.

„Убеден съм, че още една юбилейна дата, която предстои да бъде отбелязана през март следващата година – 140 години от Освобождението на България от османско иго, ще ознаменува нарастващата съвместна работа по всички въпроси от двустранния дневен ред“, добави Путин.

Loading...

Руският президент пожелава на Румен Радев здраве и успехи, а на българските граждани благополучие и разцвет. / RNS

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.