Разбрах защо ненавиждам Хелоуин

Разбрах защо ненавиждам Хелоуин
Отдавна се чудя защо Хелоуин толкова много ме дразни.
 Защо, когато във въпросната вечер видя по улицата младежи, гримирали се като зомбита, живи-мъртви, живи-ядени и недоядени и тем подобни, ми идва да ги ударя с нещо тежко по главата.

Най-после можах да формулирам по-точен отговор за себе си.

Хелоуин не е като Св. Валентин. Не че Св. Валентин е особен празник, но ключовото в него е, че празнува една универсална човешка ценност, може би най-голямата човешка ценност – любовта. Каква универсална човешка ценност се празнува на Хелоуин? Никаква.

Защото Хелоуин не е празник на ценностите. Той е кух празник. Моден, комерсиален, толкова изкривен, забравил откъде някога е тръгнал, безцелен.
Затова ме дразни – защото е лигав и защото е лишен от смисъл.

Като човек, чийто народ е свикнал със вековни традиции, до една установени с точна и ясна причина, да виждам как нещо набира огромна сила, без на никой да му прави впечатление, че е напълно изпразнено от съдържание, ме изкарва извън нерви.

Логичният въпрос за една държава, за която този празник е чужд, е ЗАЩО? Защо е добре да празнуваме Хелоуин? “Защото е весело” не е отговор. “Веселото” не е смисъл. Напротив – “веселото” е свидетелство за липса на смисъл.

efekt 2

Затова ме дразни Хелоуин – защото има толкова много безмозъчност в неговото празнуване у нас. А това е плашещо.

В това е и проблемът с Хелоуин партитата по детски градини и училища – възпитаваме у младото поколение толерантност към безсмислието.

Учим ги, че щом нещо е весело и модерно, няма значение, че е кухо и не можем да отговорим на въпроса защо е важно. То е приемливо. Учим децата да са повърхностни.

Затова искам да ударя с нещо тежко хора на улицата, тръгнали с безумен грим и дрехи на някое “парти” – защото са престанали да търсят смисъла в нещата, защото техните родители са престанали да го търсят и защото ще приучат и децата си да не го търсят.

Затова ме дразни Хелоуин – защото болезнено гротескно въплъщава олекването на ценностите и отвикването да си задаваш въпроси.

Нацапотените тийнейджъри, а и хора в по-зряла възраст, които ще видите преоблечени и нацапотени на Хелоуин, нямат представа за древните корени на празника. Нямат представа и за неговата история и обосновка. Защото те не го “празнуват” заради това. Празнуват го просто “защото е весело”.
Автор: Десислава Любомирова, Актуално

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.