Родилки мистериозно гинат, лекарите – оправдани

Родилки мистериозно гинат,лекарите – оправдани
Осем години се точи делото за смъртта на Даяна

Млади майки продължават да умират

До две седмици ясно какво е станало със 17-годишната Мария

Една седмица близките на починалата в болница в Панагюрище родилка не могат да приберат трупа й. Това проплакаха роднините на 17-годишната Мария Димитрова, която издъхна след спешно секцио.

За непълнолетното момиче това е второ раждане – преди година и половина дава живот на първото си дете, отново в болницата в Панагюрище. Тогава проблеми няма, но сега малко преди кончината тя споделя на баща си, че я боли гърлото и не може да преглъща. И два дни след раждането издъхва.

“От тогава до сега не сме виждали детето. Да ни кажат от какво е починала и да я погребем. Обадиха се от родилното и ни казаха, че е мъртва. Изпаднахме в шок. Дойдохме да търсим тялото – няма нищо, не ни дават и обяснение”, коментира Огнян Янев, баща на Мария.

efekt 2

Д-р Петър Бътовски, който е израждал бебето, отказва да говори. Именно него близките обвиняват за трагичния инцидент. Янев се срещнал с доктора и по негови думи получил успокоение, че всичко ще е наред. “Прегърна ме и ми каза да се прибера, че след два дни Мария ще си е вкъщи. Не ми дават да я видя, да я погаля, казват ми само – моите съболезнования. Според мен вината е в д-р Бътовски. Като питам какво се е случило – само мълчат”, добави почерненият татко.

Каква е причината за смъртта и дали някой има вина, ще стане ясно до две седмици – тогава се очаква да излязат резултатите от тройната съдебно-медицинска експертиза.

Връщане на лентата назад показва, че или проверките за починали родилки не установяват лекарски грешки, или делата срещу медицинските лица се точат безкрайно.

Шест години продължи разследването за смъртта на 19-годишната Даяна Георгиева, която почина от сепсис след едномесечни мъки и лечение в три софийски болници през 2011 г. Преди две години стана ясно, че на подсъдимата скамейка застават д-р Лозанов и д-р Байданова-Василева от САГБАЛ “Шейново” и д-р Филипов, д-р Червеняков, д-р Христов и д-р Цеков от “Пирогов”. На всеки един от тях е повдигнато обвинение за това, че при независимо съизвършителство причинили смъртта на Даяна. Но наскоро стана ясно, че делото се връща в изходна позиция, защото целият съдебен състав си дава отвод. Случаят беше почти на финала – трябваше да бъдат изслушани само още шестима свидетели, но сега всичко започва отначало.

Дълго дискутиран в обществото бе и случаят на лекарска жестокост от страна на завеждащия АГ отделението в тетевенската болница д-р Нина Байчева. За нейните действия се оплака родилката Наташа Габровска, която загуби бебето си. Наташа разказа с ужасяващи детайли раждането. Когато започнали контракциите, д-р Байчева пристигнала с черна рокля и дълги нокти, с които буквално започнала да я дере отвътре. Тя крещяла по нея и се оплаквала от виковете й: “Напъвай! Запек не си ли имала? Вие не се научихте да раждате!”. Докторката накарала две сестри да седнат върху Наташа. Те започнали да я натискат. Детето починало, а лекарите обвинили родилката, че тя е убила детето си.

Д-р Нина Байчева беше оправдана на втора инстанция

Две години с три години изпитателен срок е присъдата на д-р Нина Байчева, постановена от Окръжния съд в Ловеч. Магистратите й наложиха още едно наказание – две години без право да упражнява лекарска професия. Докторката не призна вина и обжалва. И в края на миналата година настъпи обрат. Апелативният съд във Велико Търново отмени присъдата на гинеколожката и я призна за невинна.

Д-р Димитър Ангелов получи 5 години лишаване от свобода за причинена по немарливост смърт на 30-годишната Десислава Манолова и новороденото й момченце. Бившият шеф на АГ отделението в габровската болница бе лишен и от лекарски права за 5 години.

Три години условно и отнемане на право да упражнява лекарска професия за същия срок получи и дежурната, водила раждането, д-р Севдалина Колева. Делото приключи на първа инстанция след година и половина протакане и общо 3 комплексни съдебно-медицински експертизи, последната от които от 7 вещи лица.Но и двамата получиха право да обжалват наказанията си. Бременната в 9-ия месец жена е приета в областната болница “Д-р Тота Венкова” на 12 септември 2013 г. след преносване.

Това е второ раждане за младата висшистка и нищо през 9-те месеца на износване на плода не предвещава фаталния изход. Деси развива тежка бронхопневмония, причинена от смъртоносен стафилокок, с който е заразена в отделението, категорични са вещите лица.

Огнян Янев иска да прибере трупа на дъщеря си Мария

През октомври 2017 г. 27-годишната Бистра почина от тежки усложнения. Прокуратурата разследва смъртта на родилка, лекувана в две столични болници. Младата жена развила рядък животозастрашаващ синдром. Лекарите успели да спасят само бебето.

Преди 4 години 29-годишна жена, родила с цезарово сечение, почина ден след раждането в столична клиника. 23-годишната Полина умира преди шест години само 20 дни след раждането на дъщеричката си.

21-годишната Дияна издъхва 8 дни след планово секцио в болницата в Пазарджик. Тя умира след сърдечно усложнение, на което никой според роднините й не е обърнал внимание. / Днес.БГ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.