Русия планира да създаде министерство подобно на КГБ

Русия планира да създаде министерство подобно на КГБ

В Русия се готви мащабна реформа на силовите структури. Предвижда се до президентските избори през 2018 г. да бъде създадено Министерство на държавната сигурност, което да включи федералните агенции за охрана и за външно разузнаване, пише в. „Комерсант“.

Според източници на вестника се очаква същевременно федералното следствие да бъде върнато в генералната прокуратура, а функциите на Министерството на извънредните ситуации да бъдат разделени между отбранителното и вътрешното ведомство.

Предполага се, че целта на реформата е да осигури по-ефикасно управление на силовите и правоохранителните структури и да изкорени корупцията в тях, пише изданието.

По-рано тази година с укази на президента Владимир Путин бяха ликвидирани федералните

агенции по миграцията и по контрола върху наркотиците, чиито функции минаха към вътрешното министерство. На база на вътрешните войски и ред подразделения от МВР бе създадена национална гвардия на Русия, напомня всекидневникът.

Новото руско министерство на държавната сигурност ще: участва в криминални разследвания на следствието и на вътрешното министерство, самостоятелно ще разследва най-важните дела и тези с най-голям отзвук, ще поеме процесуалния надзор върху следствието, ще бди и за вътрешната сигурност в ред силови ведомства.

Фактически на преобразуваната днешна ФСС ще бъдат върнати функциите на съветския комитет за държавна сигурност – КГБ, коментират източници на „Комерсант“.

Loading...

В процеса на реформата се предвиждало да бъдат сменени и сегашните шефове на службите и ведомствата като „главния следовател“ на Русия Александър Бастрикин, който можел занапред да разчита само на почетна длъжност. Говорителят на федералното следствие Владимир Маркин обаче опровергал слухове от този род в медийните съобщения.
Източник: epicenter.bg/

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.