Скандал в парламента Нинова настоя премиерът да дойде в залата заради ваксините, Караянчева отказа

Скандал в парламента Нинова настоя премиерът да дойде в залата заради ваксините, Караянчева отказаЛидерът на БСП отново настоя Бойко Борисов да се яви в пленарната зала по темата за ваксините, защото народът бил разделен, а обществото – настръхнало.

„Ако Борисов не дойде днес, трябва да си поеме отговорността за последиците“, каза Нинова. Тя коментира, че премиерът иска депутатите да подпишат празен чек за ваксините.

По-рано парламентът отхвърли предложението за изслушване на премиера Бойко Борисов за ваксините. Това решиха депутатите в началото на днешното пленарно заседание.

Министър-председателят иска да ни ползва като индулгенция за купуването на ваксини срещу COVID-19, каза лидерът на БСП в остра декларация от трибуната на парламента.

„Дами и господа, народни представители, много добре знаете, че повече от година министър-председателят не е идвал в Народното събрание. Живеем в парламентарна република и парламентът е най-висшият орган в държавата. Тя подчерта, че министър-председателят неглижира Народното събрание.

„Така днес отказващ да поеме отговорността за последиците от кризата, иска от нас народните представители да му подпишем празен чек и да ни ползва като индулгенция за това, което предстои – купуването на ваксини и ваксинирането срещу COVID-19.

Ние искаме да гласуваме информирано, аргументирано и с грижа за хората. Защо искахме министър-председателят да дойде? А не здравният, не ни го пращайте. Няма нужда от него. Министър-председателят е единственият, който знае за същността, последователността, обсъжданите решения и вземаните решения в ЕК“, допълни още лидерът на БСП.

Тя попита какви ваксини са договорени, на какви цени, безплатни, платени, незадължителни. „Тези въпроси не ги поставяме ние, поставя ги българското общество“, допълни още Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП заяви, че днес стои голям държавнически въпрос. „Знаете, че българското общество е разделено по COVID -19 и ваксините. Единственият начин да дадем спокойствие е да гарантираме информираност и прозрачност. Това е нашето задължение днес, а не просто да натискате едни копчета без да знаете за какво гласувате“, каза още Нинова. Нинова призова премиера да не се крие зад парламента и да обясни на народа в парламента какво прави.

На острите думи на Нинова отговори председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, която заяви: Обсебеността на Корнелия Нинова в желанието да види министър-председателя тук може да бъде обект на дълго психологическо изследване“.

„Моля ви да не допускате грубо погазване на правилника за работа на Народното събрание от народни представители, които поради системния саботаж на парламента, са запазили основни принципи на парламентаризма. Моля ви да не допускате и внушения, които за съжаление наистина има като последствие – разделение на българското общество. Ние не можем да въздействаме на институцията, която е срещу парламента, която също внушава страх и разделение“, коментира още д-р Дариткова.

Тя призова политиците да са отговорни пред епидемичната ситуация, да са единни и да не внушават страх. „Не мога да допусна, че вашите народни представители не са ви представили вчера цялата информация, която беше дадена на Комисията по здравеопазването. Не мога да допусна, че вие очаквате министър-председателят да представи контраиндикациите за ваксинопрофилактика срещу COVID.

„Борисов отговаря за общата политика. Имах право да не вкарам точката за изслушването на Борисов за ваксината, но го направих“, заяви председателят на НС Цвета Караянчева.

„Моля ви не размахвайте пръст. Квесторите да помолят г-н Стойнев да си седне на мястото“, обърна се Караянчева на гневно обръщение на социалиста Драгомир Стойнев. По голяма част от изказването му бе заглушено от председателя на НС.

Предложението е на БСП бе отхвърлено от председателя на парламента Цвета Караянчева.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.