След скандалните разкрития за кофичките кисело мляко ето какво искат производителите!

След скандалните разкрития за кофичките кисело мляко ето какво искат производителите! Да не се променя Българският държавен стандарт за кисело мляко, призовават от Асоциацията на млекопреработвателите, съобщи БНТ

Официалното становище е внесено в Института за стандартизация и е провокирано от предложението на производители на млечни продукти за облекчаване на изискванията. Идеята предизвика широк обществен отзвук и доведе до много спорове между експерти, граждани и производители.

Промяна на стандарта за кофичките на киселото мляко не е нужна, защото няма да подобри качеството на продукта, категорични са от Асоциацията на млекопреработвателите. В момента изискванията са млякото да се продава в опаковки – от стъкло, керамика и полистирен.

Шест фирми обаче нарушават правилата и използват полипропилен, с обяснението, че материалът е разрешен в много европейски държави. Именно три от тях предлагат списъкът да се разшири и в него да попадат всички опаковки, които са предназначени за контакт с храна.

Симеон Присадашки – зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите: Това е чист икономически интерес. Ако се вземе решение, че и пропиленът да бъде включен, да бъде конкретизирано като опаковка. Защото така, както е поставено искането, е за всички възможни опаковки.

Ако има промяна в Българския държавен стандарт за кисело мляко, тя трябва да е само по отношение на суровината, която се използва, категорен е млекопреработвателят.

Симеон Присадашки – зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите:

В самия стандарт има неща, които могат да бъдат доизчистени. Когато е правен стандартът, не е споменато, че млякото, което трябва да се ползва, трябва да бъде с български произход.

По думите на Симеон Присадашки, въпреки че вносителите на предложението за промяна на стандарта са членове на Асоциацията на млекопреработвателите, компаниите не са обсъдили предварително идеите си с останалите представители на съюза. Присадашки подчерта, че от Асоциацията се разграничават от тях и настояват стандартът да остане същият.
Източник: blitz.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.