Споразумението за „Турски поток“ вероятно ще бъде подписано в Истанбул

Споразумението за "Турски поток“ вероятно ще бъде подписано в Истанбул
Споразумението между Москва и Анкара за проекта „Турски поток“ може да бъде подписано в Истанбул, където на 10-12 октомври ще се проведе заседание на междуправителствената руско-турска комисия за търговско-икономически отношения.

Това съобщи ТАСС в неделя (9 октомври), като се позова на турския вестник „Хюриет“.„Проектът за междуправителствено споразумение е готов. Провеждат се активни контакти за изчистване на някои въпроси. Има шанс за подписване на договореност“, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак.

Най-краткият път за нормализация на отношенията между Русия и Турция минава през проектите „Турски поток“ и АЕЦ „Акую“, каза още Новак.“Ако искаме търговско-икономическите отношения между нас да бъдат по-мащабни, то най-краткият път за достигане на тази цел минава през завършването на тези два проекта“, отбеляза руският министър.

Новак нарече двата проекта ключови за нормализацията на двустранните отношения. „Енергетиката е една от основните теми в процеса на нормализация. Затова проектът „Турски поток“ и проектът АЕЦ „Акую“ са ключови във възстановяването на отношенията между нас“, подчерта Новак.

Той напомни, че през 2014 г. товарооборотът между двете страни е достигнал $35 млрд. В същото време за всички месеци на текущата година, по известни причини, той се е смалил спрямо аналогичния период през миналата година с 40%. Руският енергиен министър посочи, че част от причините са свързани с фактори като падането на цените на енергоносителите на световните пазари.

По думите на министъра, страните са ускорили преговорите по проекта „Турски поток“, а финалът ще бъде подписването на междуправителствено споразумение и подготовка на пътна карта за проекта. Новак отбеляза, че на първия етап се планира да бъдат положени две от четирите трасета на газопровода. По едното от тях , за удовлетворяване потребностите на Турция, ежегодно ще преминават 15,75 млн. куб. м газ. Аналогични обеми газ се планират за Европа по второто трасе на газопровода. „За постигане на окончателния вид на споразумението между министерствата на енергетиката на РФ и Турция бяха създадени работни групи“, каза Новак и добави, че по аналогичен начин стоят нещата и с проекта за атомна централа.

Loading...

„За началото на строителството е необходимо да се получат разрешителни. Първият реактор е планиран за въвеждане в експлоатация 8 години след началото на строителните дейности. За проекта АЕЦ „Акую“ са предвидени инвестиции в размер на $20 млрд., а 30-40 % от тях ще бъдат използвани от турски компании“, обясни руският министър на енергетиката.
Източник: Руски дневник

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.