Стефан Пройнов: Признатите грешки при монетите

Стефан Пройнов: Признатите грешки при монетите


Стефан Пройнов: Монетните дворове често признават своите грешки. Когато има дефекти в дадена емисия или грешка в планшетите най-честата практика, която се използва е да се смачкат самите монети на специална машина и да се транспортират за преработка.

Това се прави именно заради нумизматичният пазар. Такива грешни монети се предлагат и търсят, защото сами по себе си те са уникати и има огромен колекционерски интерест.

Стефан Пройнов: Днес ще Ви запознаем с такива монетни грешки, които самият монетен двор на Нидерландия в град Утрехт признава за такива. 25 цента 2000г.5 цента 2001година. Цента 1991 година. 1 гулден 1996г. 25 цента 1998година. 10 цента 2001 година.

Ето снимки от личният архив на Стефан Пройнов на Планшети на Нидерландският монетен Двор.

Планшет на 2 цента.

Планшет на 1 гулден.

Стефан Пройнов:Този тип монетни грешки са строго контролирани и по принцип не би трябвало да се появяват на свободният нумизматичен пазар. Но там където има субективен фактор винаги има вероятност да се получи изтичане.

Именно това прави тези монети уникални и ценни, че техният брой е малък и тиражите, в които могат да се намерят са единични това ги прави по-скъпи и от най-редките монети.

За да се сведе до минимум продажбата на такива монети с матричен дефект монетните дворове си поръчват машини, с които на място да смачкват такива монети.

Ако видите монета пресована във формата на вафла това означава, че е доказана матрична грешка от самият монетен двор. Макар в средите на нумизматите да ги наричаме доказани грешки сертифициращите компании ще ви вземат допълнителна такса за да ви дадат сертификат на който да пише „mint cancelled” – отменена от монетният двор на кратко това е доказана грешка.

Въпреки, че тези монети са доказано грешни трябва да си заплатите такса за грейд оценка = такса за допълнително гледане за да получите и “MINT ERROR”ERROR COINS”. Естествено това е въпрос на желание дали вие искате да сертифицирате или не тази монета.

Стефан Пройнов; Важното е, че самият монетен двор с бракуването на дадена монета е признал за своята грешка, а това, че не лимитиран тираж я прави уникална и единствена сама по себе си.

Източник: mint.error.news

 

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.