Стоян Тодоров:Кой стои зад преврата в Молдова?

Стоян Тодоров:Кой стои зад преврата в Молдова?


Стоян Тодоров:Кой стои зад преврата в Молдова?
В края на декември миналата година, а по-точно на 27 декември, в известното американско издание «The Wall Street Journal» в рубриката «Мнения» излезе статията на молдовския политик и бизнесмен Владимир Плахотнюк с гръмко заглавие «Молдова има нужда от западна помощ срещу агресивната Русия»
Крайно противоречиво заяввление, особено от страна на човек, който освен ръмънски и молдовски паспорти има и руско гражданство, от което съвсем и не смята да се отказва.

Реалното авторство на статията, по-скоро принадлежи на някой от наетитете от господин Плахотнюк американски лобисти, тъй кат самият господин Плахотнюк до сега не е бил забелязван в качеството на публицист.
Но тогава за какво му е да се представя за автор на статията? И защо въобще се появява подобна статия?
Ние смятаме, че господин Пахотнюк по такъв начин се опиитва да избегне наказателно преследване по обвинението в организацията за опит за убийство на политическия си опонент Ренато Усатого.
Както е известно, Следственият Комитет на Руската Федерация е възбудил дело срещу гражданинът на Руската Федерация Владимир Плахотнюк ( ако Плахотнюк не беше гражданин на Русия, то подобно дело нямаше да е в юрисдикцията на Следствения Комитет) по обвинение в част 1, чл.30 и част 2 чл. 105 от НК на РФ ( опит за убийство по политически мотиви и идеологическа ненавист). Басманският районен съд на град Москва на 30 ноември 2017 година издаде заповед за арест на Плахотнюк с рамките на това дело.
Адвокатъ на господин Плахотнюк Ядвига Хабарова се опита да оспори това решение, подавайки апелация в Московският градски съдсуд (Мосгорсуд).

Обаче апелацията е отклонена на 11 декември 2017 година, и съдът постановява задържане под стража за Владимир Плахорнюк за 2 месеца след задържането му на територията на РФ или в случай на предаването му от друга страна. След което господин Плахотнюк е обявен за международно издирване.
И ето че след неуспешният опит за оспорването на заповедта за арест Владимир Плахотнюк рязко става « яростен привърженик на европейските ценности» и «борец срещу руската агресия».
Нека все пак се опитаме да изясним, кой все пак е мистър Плахотнюк? И защо той толкова много ненавижда господин Усато, че да стигне до там да организира убийството му?
Владимир Плахотнюк е типичен постсъветски олигарх с тесни връзки в престъпния свят.
За последните двадесет години той се е изявявал като финансист, банкер и директор на най-голямата молдовска компания за търговия с нефтопродукти «Petrom Moldova».
От 2007 година Плахотнюк е под наблюдението на Интерпол, по информация на списание «Forbes», за връзки с една от най-големите руски криминални групировки «солнцевските»
Няколко пъти, започвайки от 2008 година, прави опити да стан премиер на Молдова. Но всеки път тези опити срещат силно съпротивление от страната на трима държавни глави- първо президентът Воронин, следва Филат, и накрая Тимофти. Всички те посочват различни причини за отказа си да приемат Плахотнюк на длъжността премиер на страната заради»подозрения в несъответствие с необходимите критерии за неподкупност».
Тогава Плахотнюк тръгва по друг път. Първо, решава да стане най-големият спонсор на Демократичната партия на Молдова (ДПМ), а след това да я възглави. И вече, в качеството си на лидер на партията влиза в парламента в резултат на поредните избори.

Има също така информация, че едновременно с това той е спонсор още на редица други партии ( в това число и Комунистическата партия, която представя за негови конкуренти), опитвайки се едновременно да контролира всички крупни политически движения в страната. В пресата на Молдова, той си е заслужил прозвището «Păpușarul», което преведено означава «Кукловод» Защото на най-важните постове в републиката е разположил свои управляеми хора.Стоян Тодоров:Кой стои зад преврата в Молдова?
За начало, Плахотнюк възглавя националното антикорупционно ведомство ( това е като да сложищж лисица да пази кокошкарник), след това последователно се разправя с всичките си политически опоненти, обвинявайки ги един след друг в корупция, след което ги освобождава от заеманите от тях длъжности и ги праща в затвора.
И вече така, господин Плахотнюк, използвайки задкулисните си връзки и влияние, а също и тоталният си контрол над медиите, фактически осъществява антиконституционен държавен преврат в Молдова, отстранявайки от властта демократично избраният президен Игор Додон.

Според декларацията, представена от компанията компанией «General Media Group», Владимир Плахотнюк се явява едноличен собственик на телевизиите «Publika TV», «Prime», «Canal 2» и «Canal 3», а также радиостанций «Publika FM», «Maestro FM» и «MUZ FM» (бившата «Prime FM»).
Тоест, контролира почти всички крупни медиа-ресурси на Молдова, което му позволява да установи негласна цензура и активно да манипулира общественото мнение в страната.
Също така, по неофициална информация Плахотнюк е собственик на няколко големи хотели в столицата на Молдова, застрахователна компания, нощен клуб и охранителна агенция. Напълно стандартен пакет собственост за легализиран бандит.
В частност, това позволява на Плахотнюк да прикрива организацията на проституция ( хотелите и нощния клуб), да извършва рейдърски захвати на банки и предприятия ( охранителната агенция), финансови машинации ( банката и застрахователната компания).

 Стоян Тодоро в
Стоян Тодоров

Освен това, свързват Владимир Плахотнюк с търговия на оръжие и поръчкови убийства, а установеният от него контрол над правителството и медиите му дава възможност лесно и бързо да приключва всички заведени срещу него дела, всеки път съпровождайки това със заявления « за преследване по политически мотиви».
За Плахотнюк политиката става не само възможност да се добере до властта и да стане най-големият в Молдова корупционер, но и надежден чадър, който прикрива криминалния му бизнес.
Ето и сега, когато за пореден път е с обвинение в подготовката на убийство на политическия си опонент, той по навик запява за « руската намеса в делата на Молдова», а подкнтролната му ДМП заявява за политическа мотивираност при възбуждане на съдебното дело.

Сега да видим кой е опонента на Плахотнюк, Ренато Усато. Той е лидер на неголяма, но независима партия « Наша партия» и кмет на втория по значимост град в Молдова Белце.
Партията му печели на последните общински избори в дванадесет града на Молдова ( въпреки активните пречки, създавани от страна на Плахотнюк, който за целта привлича административния си ресурс и създава пропаганда в собствените си медии), а сега контролира фактически целият север на страната и Гагаузката автономия.
По време на избирателната си кампания Ренато Усато активно разпространява информация за корупционната и криминална дейност на Плахотнюк, често потвърждавайки тази информация с неопровержими доказателства ( включително публикация на аудиозаписи на телефонни преговори между Плахотнюк и свързаните с него високопоставени чиновници), с което предизвиква неприкритата ярост и ненавист на последния.

Сега Ренато Усато се укрива в Русия от преследване от страна на властите на Молдова, инспирирани пт Плахотнюк, а привържениците му в Белце ( градът в който той продължава да е кмет) подготвят референдум за народна подкрепа на Усато. Плахотнюк, от своя страна, активно се опитва да провали организирането на този референдум.
Както виждаме, за никаква привързаност към демокрацията и европейските ценности от страна на господин Плахотнюк не може и да става въпрос. И за своето « противодействие на руската агресия» той заявява тогава, когато срещу него вече е заведено поредното наказателно дело във връзка с неговите престъпления.

По такъв начин Плахотнюк се надява, от една страна да получи подкрепата на Съединените Щати за да удържи властта, която без тяхна помощ той, най-вероятно ще изгуби, след планираните тази година избори ( рейтингът на подкрепата от страна на народа към партията му се колебае в пределите на 3-4%). От друга страна, той се опитва да се пазари с Москва за закриване на наказателното дело в обмен на възможния му отказ от прозападната политика.
При всички положения, на европейските политици не им трябва да се свързват с толкова ненадежден и компрометирам «съюзник», още по-малко с криминалния му бекграунд.

Репутационните и прочие рискове са прекалено големи, гаранции няма никакви, а възможния резултат е крайно съмнителен, както от гледна точка на вероятността, така и от позицията на полезността.
Усилия и ресурси за подкрепата на Плахотнюк ще са нужни доста, а мръсотията в процеса ще изплува още повече, да не говорим, че на някаква полза едва ли може да се разчита.
Затова, най-добре е за европейските политици въобще да стоят по-далеч от подобни персонажи, а възможно и да разгледат възможността за подкрепа на опозиционните му политици.
Това написа на стенат си Стоян Тодоров
Кой стои зад преврата в Молдова?

Ние от bulnews.info  публикуваме Фейсбук съдържание на основание т. 2.4 от Statement of Rights and Responsibilities на Фейсбук: ”Когато публикуваш съдържание или информация, използвайки настройката “публично”, това означава, че позволяваш на всеки, включително и на лица извън Фейсбук, достъпа до и употребата на тази информация, както и да я свързват с теб (например с твоето име и профилна снимка).

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.