Топ специалисти разкриха от какво най-често умират българите! Едва ли ще повярвате на стряскащите данни

Топ специалисти разкриха от какво най-често умират българите! Едва ли ще повярвате на стряскащите данни
До 2025 г. болестта на пушачите – хронична обструктивна белодробна болест, ще заеме трето място в световен мащаб по смъртност след инфарктите и инсултите.

Това обяви Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергии и ХОББ, цитирана от Труд.

480 хил. българи са болни от ХОББ, припомни проф. Коста Костов, ръководител на Клиниката по белодробни болести във ВМА.

Заболяването предизвиква множество усложнения, от които може да се каже, че у нас умират около 10 души на ден, потвърди още професорът. По думите му за европейските страни, включително и България, основният причинител на ХОББ е тютюнопушенето. Между 70 и 80% от страдащите от заболяването са пушачи както в Европа, така и у нас.

58 191 здравноосигурени българи с ХОББ са лекувани по линия на касата към ноември 2016 г., което е с 12% повече от броя лекувани към същия месец на 2014 г. Тогава те са били 51 971 сочи направена справка на НЗОК.

Хаджиангелова обясни, че започва кампанията „Дишам свободно“ и сред целите й е да се осигури безплатно лечение на хората с ХОББ. По думите й на този етап има доплащане на медикаментите и транспортните разходи за лечението на хора с тежка форма на астма.

Единствено в България не са поети и струващите 2000 лв. апарати за дишане, които подпомагат тежките форми на ХОББ. Не е реализирана и програма на МЗ от 2014 г. за профилактика и контрол на ХОББ, астма и алергичен ринит, заяви Хаджиангелова.
Източник: blitz.bg

efekt 2

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.