Унгария се похвали с нов договор с „Газпром“ за газ, който ще идва от България

 Унгария се похвали с нов договор с "Газпром" за газ, който ще идва от България

В парадоксална ситуация е България.

През страната ни преминава Турски поток, построен от ГЕРБ с 3 милиарда лева без ДДС от парите на данъкоплатците, по който Газпром зарежда с газ сателитните на Кремъл страни Сърбия и Унгария.

Тръбата, която построихме, развърза ръцете на Путин геополитически, тъй като му даде възможност да обезпечи с газ подопечните си страни, дори да нахлуе в Украйна и да прекъсне доставките за газ от там.

В същото време България няма право да ползва газ от тръбата, въпреки че Газпром едностранно спря газа за страната ни.

Не така стоят нещата с друга страна в ЕС – Унгария, чийто лидер открито се държи като враг на Европа, макар страната му да е една от най-фаворизираните откъм еврофондове и западни инвестиции заради географското си положение.

Месец след като обяви намеренията си да сключи нова сделка за руски газ, Унгария обяви, че е постигнала споразумение с „Газпром“. Външният министър Петер Сиярто потвърди новината в профила си във Facebook.

Унгария сключи нова сделка за руски газ, съобщи външният министър Петер Сиярто, който в понеделник каза, че Будапеща търси още 700 млн. куб. м над съществуващия дългосрочен договор, предаде Актуално.

Сега той обясни във видео в профила си във „Фейсбук“, че от 2.6 млн. куб. м на ден в Унгария ще се внасят до 5.8 млн. куб. м дневно.Горивото ще влиза през преминаващият през България „Турски поток“.

Според Сиярто така страната ще избегне налагането на ораничения върху потреблението на газ.Унгария е с едни най-ниските показатели за запълване на газохранилищата – малко над 60% и леко изпреварваща България и Румъния.

Месец след като обяви намеренията си да сключи нова сделка за руски газ, Унгария обяви, че е постигнала споразумение с „Газпром“. Външният министър Петер Сиярто потвърди новината в профила си във Facebook.

Той написа, че от 2,6 млн. куб. м на ден в Унгария от 1 септември ще се внася двойно по-голямо количество – до 5,8 млн. куб. м дневно. Горивото ще стига до Унгария през преминаващия от България „Турски поток“, като според Сиярто по този начин ще се избегне налагането на ораничения върху потреблението на синьо гориво.

В понеделник той каза, че Будапеща търси още 700 млн. куб. м над съществуващия дългосрочен договор с руския газов гигант. Същото заяви премиерът Виктор Орбан през юли, когато каза, че страната му ще бъде „в безопасност“, сключвайки нова сделка с Русия.

Новата сделка ще допълни 15-годишното споразумение с руския „Газпром“, подписано миналата година, за доставка на около 4,5 млрд. куб. м газ годишно за Унгария. 3,5 млрд. от тях идват по „Балкански поток“ (или т.нар. „Турски поток“), а останалите – през Австрия.

Страната е силно зависима от Владимир Путин, като около 80% от нейния газ идва от Русия. Будапеща се противопоставя на всякакви санкции на ЕС по отношение на руския газ.

Унгария е с едни най-ниските показатели за запълване на газохранилищата в Европа – малко над 63%, според базата данни на AGSI+.

Нашето хранилище в Чирен е пълно почти на 61%. Междувременно изпълнителният директор на „Газпром“ Алексей Милер, цитиран от РИА, каза, че цената на газа в Европа може да надхвърли 4000 долара за 1000 куб. метра през тази есен и зима.

Към 15:00 часа българско време октомврийските фючърси на нидерландския газов хъб се търгуват на нива около 251 евро за мегаватчас, или около 2600 долара за 1000 кубически метра.

Източник/ци: Унгария се похвали с нов договор с „Газпром“ за газ, който ще идва от България

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.