Хотелиер: Няма кой да работи по черноморието за тия пари, всички млади хора бягат!

Започна търсенето на сезонни работници по Черноморието.

Най-много свободни места има за сервитьори, бармани, готвачи, камериерки и администратори. И тази година недостигът на кадри ще бъде компенсиран с работнициот Украйна и Молдова.

Преди началото на активния туристически сезон хотелиерите и ресторантьорите отново са изправени пред стар проблем – наемането на квалифициран персонал, информира БНТ.

Атанас Карагеоргиев – хотелиер: Всяка година става все по-трудно. Липса на кадриизобщо, не на квалифицирани кадри, а изобщо на кадри. Всички млади хора бягат. Най-добре проблемът с образованието и квалификацията се решава, когато държавата се намеси, когато има държавна политика.

Сериозен недостиг има на сервитьори, бармани и готвачи. Основно изискване към персонала е средно или висше образование, както и владеене на чужд език, предимно английски, руски или немски.

Божидар Михайлов – директор на Регионална служба по заетостта – Варна: Работодателите проявяват гъвкавост по отношение набирането на хора. По-скоро са склонни и търсят хора, които имат готовност за работа, имат готовност за учене и проявяват лоялност.

Заплащането, което се предлага в зависимост от позицията, е около средната работна заплата за Варна – 800 лева.

Божидар Михайлов – директор на Регионална служба по заетостта – Варна: Свидетели сме, че и в последните години заплащането има минимален ръст нагоре. Постепенно работодателите свикнаха с идеята, че трябва да дадат малко повече пари, за да си запазят кадрите.

Loading...

За предстоящия сезон хотелиерите по Черноморието отново ще привличат сезонни работници от Украйна, Беларус и Молдова. / edinnabulgaria.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.