Честит празник, българи!

Честит празник, българи! България отбелязва днес Освобождението от османско иго.

На 3 март през 1878 г. страната ни получава независимост от Османската империя. Това се случва с подписването на Санстефанския мирен договор.

На този ден българите по цял свят си спомнят за героите, борили се за свободата ни, извоювана след 500 г. робство. В цялата страна днес ще бъдат организирани тържества.

Еднократно като национален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно, с решение на парламента от 5 март 1990 г. датата е обявена за национален празник.

След близо 500 години под турско робство, 70-те години на 19 в. и учредяването на българската епархия през 1870 г., поставят началото на решителното освободително движение. В Букурещ е формиран български революционен централен комитет, начело с Васил Левски, който започва подготовка за въстанията срещу османската власт в България.

На 24 април 1877 г. в Кишинев е издаден манифест на император Александър II, с който Русия обявява война на Османската империя. Руската армия се командва лично от императора.

Една от най-значимите битки, прославена и в родната ни литература е Шипченската епопея. Ордите на Сюлейман паша е трябвало да разбият частите за прикритие, укрепели се по стръмнините на връх Шипка, за да може турската войска да пробие в Северна България.

Цялото българско опълчение е в рамките на предния отряд. Паметната битка, отразена във Вазовото стихотворение от „Епопея на забравените” остава завинаги част от българското самосъзнание. През 1878 г. по силата на международен акт е възстановена българската държава.

За първи път денят на Освобождението е отбелязан през 1880 г., а десет години по-късно 3 март е обявен за национален празник на Република България. Хиляди ще се отправят към Шипка, където ще наблюдават възстановка на боевете.

Там ще бъде и премиерът Огнян Герджиков, министри и други официални лица. Честванията в София ще започнат в 11 ч. пред Паметника на Незнайния воин, където ще присъства и президентът Румен Радев. В столицата днес всички музеи ще бъдат с вход свободен.

Над 220 000 българи – на път за националния празник. По предварителни данни близо 180 000 българи ще пътуват в страната, а 40 000 – в чужбина.
Източник: blitz.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.