Швеция и трите балтийски републики недоволни от проекта „Северен поток 2“

Швеция и трите балтийски републики недоволни от проекта "Северен поток 2"

Швеция и трите й балтийски съседки – Естония, Латвия и Литва, внимателно следят плановете за изграждане на газопровода „Северен поток 2“ по дъното на Балтийско море, заявиха външните им министри на среща днес, предаде БТА, цитирайки ДПА.

Газопроводът, по който трябва да тече природен газ от Русия към Германия, е „икономически проект, който има последствия за сигурността и в други сфери“, каза шведската външна министърка Маргот Валстрьом след разговорите в Стокхолм.

Тя отбеляза, че Швеция има „ограничена роля“, защото проектът „не минава през наша територия, а само през икономическата ни зона“, и добави, че нейната страна „ще спазва своите собствени, както и международните закони“.

Европейската комисия трябва скоро да представи анализ на проекта на фона на Европейския енергиен съюз и на усилията да се избегне твърде голяма зависимост от един доставчик или енергиен източник. „Ние в балтийските страни не харесваме „Северен поток“, каза латвийският външен министър Едгарс Ринкевич.

Loading...

Тези опасения се дължат на факта, че в миналото Москва е използвала енергията като политически и геополитически инструмент, добави той. Срещата в Стокхолм имаше за цел да отбележи 25-годишнината от възстановяването на дипломатическите отношения между Швеция и трите балтийски републики, които си върнаха независимостта си след разпада на Съветския съюз. По-късно те се присъединиха към НАТО и ЕС, припомня ДПА.
Източник: blitz.bg/

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.