Щели сме да взимаме 90% от заплатите в Европа през 2041 година

Щели сме да взимаме 90% от заплатите в Европа през 2041 година Доходите в България ще достигнат 90% от средните в Европейския съюз през 2041 година.

Това сочи прогноза на Института „Отворено общество“ на тема „Кога Източна Европа ще достигне Западна по доходи?“.

Това каза Георги Ангелов, старши икономист в института и автор на проучването, в студиото на телевизия „Блумбърг“.

„Ако България достигне до 90% от средните европейски доходи до 2042 година, това не е чак толкова дълъг срок. Защото, ако погледнем други континенти, например Латинска Америка, там няма такава тенденция – бедните страни да настигат богатите. Европа е уникален континент.

Тук има много силна тенденция – новите, по-бедни страни, които са влезли неотдавна в Европейския съюз, практически всяка година отчитат настигане.

Европейската интеграция, преговорите за приемане на нови страни, започнаха преди около 20 години и вече имаме наблюдение как европейската интеграция влияе на доходите“, каза Ангелов.

През тези 20 години практически всяка година новите страни членки отчитат по-висок икономически растеж, отколкото старите страни членки, той. Имаме наблюдения вече за 20 години. На база на това наблюдение можем да правим прогнози за бъдещето.

„Ако се запазят темповете на икономически растеж в Източна Европа, каквито са в момента още едно-две десетилетия, доходите в Западна Европа ще бъдат настигнати. Източна Европа има в момента три пъти по-висок икономически растеж, отколкото старите страни членки. Това е съвсем очевидно. Някои страни вече са на ръба. Чехия, например, още тази година ще надмине 90-те% от средното, а още няколко страни в рамките на 3-4 години ще го постигнат“, категоричен бе икономистът.

Според него, това не е теория, ние го виждаме вече при тези страни, които вървяха напред с реформите. / Дир.бг

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.