Беднотията българска – заплаха № 1 за националната сигурност

Беднотията българска – заплаха № 1 за националната сигурност Пренебрежимо малко българи – точно 70 523 души получават заплати от 3600 лева нагоре

Богати българи, ще кажете, блазе им!

Но може би не знаете, че минималната заплата в Швейцария е с левова равностойност от 3800 лева. А пък началните учители в Брюксел взимат про 2500 евро на месец. Това са към 5000 лева. По 1225 лева на човек в семейството – една днешна средна заплата в България. Така че не само България е най-бедната страна в Европа, но и нашата уж средна класа – жива да я ожалиш с нейните 1700 – 1800 евро месечен доход.

По страшното идва от друго – работещите бедни днес са 1 657 906 души с трудови доховори на минималната работна заплата от 510 лв. Други 810 000 души също са под европейската граница на абсолютната мизерия с около 1000 лева месечни доходи или едва 500 евро. По-малко от мигрантите, които се радват на 1250 лева на калпак, които вадим от устата на нашите деца, за да ги храним – а те, – все недоволни.

490 000 души, предимно държавни служители, са средно с доходи от 1000 до 2300 лв. Без да броим скъпо платените „наши хора” из бордовете на държавните търговски дружества, министри, зам.-министри, началници на кабинети, началници на политически кабинети, началници на протоколи, началници на водопади и секретарки разни, които взимат средно между 5000 и 25 000 лева. Че и повече, през тъй нареченото ДМС – допълнително материално стимулиране.

Момент! Кога за последно лично вие, зрителите на Евроком, сте били допълнително материално стимулирани в последните 10 години? Кога началниците милостиво са ви вдигали заплатата, барем с 5-10% през това време? Няма такова нещо. Работодателите принципно са против. Те плащат осигуровки, разходват за бизнесите и собствените си нужди и въобще – нанагорно им идва дори разговора за увеличение на максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лева, камо ли заплати да пипат.

Като съберем цифрите се получава, че 99% от заетите българи живеят, издържат се и отглеждат деца с доходи от 500 до 1000 лева! Някакви 0,2% живеят с доходи от 9000 лева нагоре – колкото взимат ниските слоеве на средната европейска класа. Да сме 2007 година – да сме на опашката по доходи в Европа, но нали затова се присъединихме – животът у нас да стане ако не по-хубав, то поне поносим. А то – 10 години след присъденяването ни към ЕС, реално изплатените европейски средства в България са 18,7 млрд. лв. или 2648 лв. на човек. Това е сумата на всички изплатени суми по проекти, финансирани от структурните и кохезионните фондове на ЕС от началото на 2007 г. , без онези за държавната администрация.

И, как ги изхарчи ГЕРБ европарите, в коя дупка ги загроби, та ефектът от тях за 99% от народа е точно никакъв?! Къде са европейските ни заплати, къде са европейските ни пенсии?! Къде е европейското благосъстояние на нацията и държавата?!

Нашият бизнес принципно е против по-високи тавани на заплати, осигуровки и пенсии, дискусията за които тече от миналия месец, защото това моментално вдига разходите му по наемането на песонал. И за да не се набута в допълнителни разходи, започва да пести – принуждава хората да работят на минимални или малко над минималните прагове за заплата, с обещанието, че ще доплаща под масата останалото. Но всички сме наясно, че това са уговорки, които буквално изяждат доходите на хората. И когато дойде време за пенсия – а това време винаги настъпва бързо, за разлика от класическата протяжност на трудовия стаж – 40 години към днешна дата, – та когато дойде време за пенсия, хората осъмват с по 200 – 300 лева и нищо не могат да направят, освен да се молят да не се разболяват. А ако се разболеят – по-бързо да ги прибира Господ, че болничните вампири и ония с хосписите за възрастни хора, ще вкарат в грешни разходи децата им.

Размерът на най-високата определена пенсия към момента е 19 521 лв. Точно 4 души взимат над 10 000 лева пенсия. Едва ли са случайни отрудени и очукани от живота хора. Щастливите пенсионери, които взимат на месец от 920 лева до 10 000 лева са точно 61 171. Нищожно количество на фона на общия брой пенсионери – към 30 септември 2018 г. точно 2 160 292 души. Да припомним – средната пенсия за месец септември е 362,66 лв., заяви социалният министър Бисер Петков в отговор на депутатско питане.

Властта обяви, че слага по-високи тавани на пенсиите, но това автоматично не означава и по-високи пенсии. Средно с по 5-6% ще се вдигнат и ако вземем средната пенсия от 362 лв. и 66 ст., това означава, че средно 2, 1 млн. пенсионери ще вземат по 18 лева отгоре. Но на масовата пенсия от 200 лева това са едни 10 лева отгоре или 7 хляба. Годишният допълнителен разход за 2019 г. за изплащане на пенсиите без ограничение на максималния им размер се оценява на около 155 млн. лв.

Заплатите и пенсиите в България е крайно време чувствително да се увеличат, не с по 5-6 процента. Не може да вдигаш тавана на пенсиите до безкрай, т.е. само за богатите, а масовият пенсионер да го клатиш с по 10-20 лева увеличение. Защо не може?! Ами защото доведения до отчаяние човек, който работи като роб и де му плащат де не заслуженото, всъщност е потенциален емигрант – това показа и реалността от последните 10 години. А като иде навън да храни чуждата пенсионна система, нашата започва да куца и вместо властта да вдигне минималните прагове на средноевропейските от 1500 евро или 3000 лева, взела да вдига осигурителния праг – т.е. да изсмуква повече доход от трудещите се и от бизнеса, за да си върже прокъсаните гащи.

И крайно време е да спрем да се оправдаваме с инфлацията – по-високите заплати и пенсии наистина ще вдигнат процентите сериозно. Но така или иначе инфлацията си смело крачи напред и нагоре, нищо че сме в борд. Откакто вързаха нещастния български лев за еврото преди 20 години, когато 300 лева бяха 300 лева и в магазина, та до днес – когато с 300 лева само боя можеш да си изкараш в супера, скритата инфлация буквално ни проби джоба.

И властта да не забравя, че сме наясно – народът е спестил 30 и кусур милиарда, които крепят борда с мижавите си пенсии и заплати. Колкото за 2 централи като АЕЦ „Белене”. Въпрос е просто на политическа воля и ясен план за следващите 10 години как постепенно този национален капитал да се влее така в икономиката ни, че да се разкрият нови работни места и да се вдигне жизненото равнище на всички българи. А не само на шепа хрантутници около днешната власт. / Нора Стоичкова, Евроком

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.